logo F1online.sk

Verstappen sa tentoraz prerátal: Spravil som chybu, musel som to dohnať

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

O titule je rozhodnuté a minimálne v piatok to aj tak trochu bolo cítiť. Max Verstappen po strate pole position predstúpil pred novinárov s úsmevom na tvári a hláškou, že aspoň sa v nedeľu zabaví, keď už v kvalifikácii spravil chybu a prišiel o svoj čas aj pole position.

Max Verstappen tentoraz nebol najrýchlejší v žiadnej časti kvalifikácie. Tú prvú ovládol Lewis Hamilton a ostatné dve Charles Leclerc, ktorému nakoniec patrí aj austinská pole position. Na pár sekúnd však o ňu prišiel, keď Holanďan dokončil svoje posledné kolo a o 0,005 sekundy preskočil rodáka z Monaka.

Komisári však pozorne monitorovali prejazdy devätnástou zákrutou, kde Max Verstappen jednoznačne opustil trať. “V devätnástej zákrute som vedel, že to bude veľmi tesné,” pousmial sa čerstvý trojnásobný šampión, ktorý vysvetlil, že v druhom a treťom sektore musel zapnúť forsáž.

Dôvodom bolo prebrzdenie v prvej zákrute, pre ktoré len v prvom sektore stratil na Leclerca poldruha desatiny. “V prvej zákrute som spravil drobnú chybu, takže vo zvyšku kola som musel poriadne zabrať. Rozhodli milimetre. Nemal som ani problémy s nedotáčavosťou, skrátka som sa pokúsil vyťažiť z toho prejazdu maximum. Prerátal som sa o malý kúsok. Keď idete až na limit, rozhodujú drobnosti. Samozrejme, je to trochu nešťastné, ale na druhej strane nás čaká zábavnejšia nedeľa.”

Verstappen môže v nedeľu osláviť jubilejné 50. víťazstvo. V jeho veku to je doslova neuveriteľný míľnik, ku ktorému sa pravdepodobne prepracuje aj v uvoľnenom tempe. “Nie je to ideálne, ale už som štartoval aj z nižších pozícií,” uviedol aj s odkazom na rizikovú prvú zákrutu. “Ak máte dobrú rýchlosť, dostanete sa dopredu. Budeme si na to dávať pozor, ale ešte predtým nás čaká šprintový deň. Uvidíme, ako to pôjde.”

Aké má vlastne od seba očakávania, keď už spolu s Red Bullom vyhrali takmer všetko, čo sa dalo? “Samozrejme, že chceme vyhrať! Dnes to teda nebolo ideálne, ale ako som povedal, čakajú nás dlhé preteky a veľa vecí vieme spraviť lepšie. A taktiež sa môžeme trochu zabaviť!”

Pérezovi nepomohla ani simulátorová očistná kúra

Veľká zábava zrejme nečaká Sergia Péreza, ktorý sa nenašiel, hoci úpenlivo hľadal. V továrni na simulátore vraj strávil celé tri dni, čo sa podľa Christiana Hornera nestalo od jeho príchodu do Milton Keynes. Je cítiť, že Mexičanovi horí pod zadkom, aj keď predstavitelia Red Bullu s výnimkou Helmuta Marka to vehementne odmietajú.

Ani v piatok nechýbalo veľa a Pérez mohol vypadnúť už v Q2. Pred Júkim Cunodom ho zachránilo 0,018 a pred Kuan-jü Čouom 0,019 sekundy. “Neprebehlo to hladko. Mal som problémy nájsť balans v pomalých a rýchlych zákrutách, ale týkalo sa to najmä pomalších úsekov,” lamentoval po kvalifikácii.

“Spravili sme na aute pár zmien, ktoré nám zrejme až tak nepomohli. Dnes boli rozdiely medzi jazdcami také drobné, že s extra desatinkou by celá kvalifikácia vyzerala úplne inak. Ťahali sme však za kratší koniec. Veríme, že v sobotu budeme mať lepší rozstrel a získame nejaké body,” hľadí dopredu rodák z Guadalajary, ktorý čaká na víťazstvo už od VC Azerbajdžanu.

Keď nevykročíte do šprintového víkendu správnou nohou, ťažko sa to dobieha, uvedomuje si Pérez. “Žiaľ, také veci sa môžu stať, keď je na programe šprintový víkend, no patrí to k tej výzve. Uvidíme v sobotu, navyše očakávame, že vietor dosť zmení situáciu.”

Súvisiace články