logo F1online.sk

Marko o Laudovi: Aj ku korone by pristúpil vlastnými stratégiami

Niki Lauda
© Honda Racing F1
Ladislav Király
Ladislav Király23. 5. 2020

Pred niekoľkými dňami uplynul rok od úmrtia legendárneho Nikiho Laudu, ktorý nás opustil vo veku 70 rokov. Zomrel na následky problémov spôsobených zápalom pľúc a osobnosť jeho svojskosti v padoku chýba.

V aktuálnom rozhovore pre ORF si na neho zaspomínal poradca Red Bullu pre motoršport Helmut Marko, ktorého zaujímalo, ako by Lauda zvládal súčasnú situáciu.

„Práve v týchto chvíľach s koronou, ale aj s úvahami o rozpočtovom strope, pri všetkých tých dôležitých rokovaniach, ktoré Formulu 1 čakajú, by sme od Nikiho vždy dostali celkom jasnú odpoveď týkajúcu sa toho, ako ísť ďalej,“ uviedol Marko.

Jeden z príkladov by sme vraj mohli hľadať v roku 2010, keď robila problémy islandská sopka Eyjafjallajökull. Vychrlila sopečný popol a prach, kvôli ktorému obmedzila letecký transport.

„Celá letecká doprava zastala. Teda až do okamihu, ako sa to Nikimu začalo zdať hlúpe. Sám sadol do lietadla a dokázal, že všetky tieto opatrenia predsa len nie sú celkom nutné.“

„Takto by určite konal aj teraz počas korony a neakceptoval by ju okamžite. Na vec by mal svoje vlastné názory a k situácii by pristupoval vlastnými stratégiami,“ vyjadril sa Rakúšan.

„Jednoducho je nenahraditeľný. Často na neho myslím. Stále je v našich spomienkach a navždy v nich ostane. Naďalej je to všetko smutné a človeku sa ani nechce veriť, že tu už nie je,“ dodal Helmut Marko.