logo F1online.sk

Dlhoočakávaný vylepšený Haas prichádza. Prinesie obrovský skok vpred?

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2023

Prichádza najdôležitejšie podujatie pre tím Haas v sezóne 2023. Nejde len o to, že orchester okolo Günthera Steinera sa predstaví na domácej pôde, ale do Texasu privezie aj veľký balík vylepšení, ktoré majú pomôcť stajni z Banbury po všetkých stránkach. Reakcie oboch pilotov na nasadenie vylepšení sú však trochu zmiešané.

Z Haasu priam sála status jedného z najchudobnejších tímov na rošte, ak nie je úplne najchudobnejší. Monopost VF-23 dostane prakticky až teraz prvý veľký balík vylepšení a musíme priznať, že ho potrebuje ako soľ.

Haas totiž naďalej jazdí so starým konceptom Ferrari. Už pomerne skoro bolo jasné, že ide o slepú uličku, ale kým Scuderia sa dokázala rýchlo zbaviť starého auta a už v Barcelone nasadiť nové bočnice, Haas musel čakať ďalšie vyše štyri mesiace. Nakoniec sa však dočkal a po mesiacoch a mesiacoch problémov – hlavne v pretekovom tempe, keďže monopost VF-23 „zdedil“ po Ferrari aj nadmernú degradáciu pneumatík – sa Nico Hülkenberg a Kevin Magnussen konečne dočkajú nového auta.

„S vylepšeniami sú spojené veľké očakávania. Dlho sme na ne čakali a cieľom je vylepšiť našu výkonnosť, charakteristiky monopostu a slabiny, ktoré spôsobovali naše trápenie najmä v pretekoch. Upgrady by mali teda zlepšiť opotrebovanie pneumatík, konzistentnosť a výkonnosť monopostu,“ povedal Hülkenberg.

„Od začiatku sezóny sme spolu s Kevinom posúvali naše pocity a zistenia inžinierom a dizajnérom tímu. Dúfajme teda, že príde veľký skok vo výkonnosti, ale tiež potrebujeme nájsť smer pre budúcu sezónu – akú filozofiu budeme nasledovať a akým smerom sa vydáme,“ dodal Hulk.

Bude to však na niečo dobré? Haas sa v tejto sezóne ocitol v boji s Williamsom, Alfou Romeo a AlphaTauri o celkové siedme miesto Pohára konštruktérov. V tomto súboji však, bohužiaľ pre americký celok, ťahá za kratší koniec povrazu. Alfa Romeo vďaka šiestim bodom získaným v Katare preskočila Haas, čo znamená aj stratu cenných miliónov na prize money.

Mohol by vylepšený monopost ešte zvrátiť nelichotivo sa vyvíjajúcu sezónu? Kevin Magnussen si to zrejme nemyslí, keďže tieto vylepšenia považuje hlavne za investíciu do budúcnosti a vyjadril sa trochu v protiklade s očakávaniami tímového kolegu.

„Klamal by som, keby som povedal, že nedúfam vo veľký výkonnostný skok, ale myslím si, že nasadenie týchto vylepšení so sebou prináša ešte element výskumu pre budúcu sezónu,“ povedal Magnussen.

„Iste, všetci tajne dúfame, že auto bude podávať lepšie výkony, ale týmito vylepšeniami sledujeme ešte vyšší cieľ, ktorým je výskum a učebný proces pre sezónu 2024.“

„Všetkým je zrejme jasné, že naše auto dokáže podávať skvelé výkony vo veľmi špecifických podmienkach, ale potrebujeme rozšíriť jeho pracovné okno, ktoré je v súčasnosti veľmi úzke, a urobiť ho omnoho používateľsky prívetivejším na rôznych tratiach a za rozličných podmienok,“ dodal Magnussen.

Kevin poodhalil trochu viac v rozhovore pre dánske médiá, v ktorom vyjadril optimizmus, ale aj dávku opatrnosti. Pri pohľade na skok, ktorý predviedol v tejto sezóne McLaren, sledujú fanúšikovia jednotlivých tímov vylepšenia monopostov s veľkým záujmom, ale Magnussen vystríha pred prílišným nadšením.

„Na papieri neočakávame veľké zvýšenie prítlaku. Je to skôr nový koncept, ktorý funguje odlišne,“ vysvetlil dánsky pretekár. „Dúfame, že získame viac stability a silnejší základ v rozličných podmienkach.“

„Naše súčasné auto vyzerá dobre na papieri, ale na trati to nie je žiadna hitparáda. Očakávame pokrok, ale realita môže byť iná. Keď sa však nové auto bude ľahšie riadiť, ak bude od základu lepšie, kvalitnejšie pri bočnom vetre, v špinavom vzduchu a pod., možno bude zároveň lepšie aj pri práci s pneumatikami.“

„Je to ako reťazová reakcia, ktorá ovplyvňuje veľa vecí. Bolo by však idiotské tvrdiť, že s vylepšeniami očakávame obrovský krok vpred, keď na papieri to nevyzerá na obrovský krok vpred. Snažíme sa teda zostať pokorní, čo najviac sa naučiť a potom budeme dúfať, že dosiahneme veľký pokrok,“ povedal Magnussen.

Súvisiace články