logo F1online.sk

Oficiálne! Pirelli pokračuje ako výhradný dodávateľ pneumatík pre F1

Pneumatiky Pirelli, ilustračné
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Motoristické médiá to avizovali už v priebehu katarského víkendu. Možno aj preto sa Pirelli, FIA a Formula 1 rozhodli poponáhľať s vydaním oficiálneho tlačového stanoviska, ktoré potvrdilo správy popredných motoristických médií. Bridgestone neuspel a ako výhradný dodávateľ pneumatík bude pokračovať talianska spoločnosť Pirelli.

Súčasná zmluva mala vypršať po skončení sezóny 2024, takže v roku 2023 muselo prebehnúť výberové konanie pre ďalšie obdobie. V hre boli roky 2025, 2026 a 2027 s opciou na rok 2028. Pirelli zvíťazilo aj vďaka načasovaniu.

Bridgestone by totiž musel za dva roky vyvinúť dva veľmi odlišné druhy pneumatík, pre súčasné monoposty na sezónu 2025 a potom pre nové na rok 2026. S tým je spojených mnoho problémov a aj z tohto dôvodu vraj nakoniec šéfovia športu stavili na istotu.

Výberové konanie odštartovalo v marci a prekvapené motoristické médiá hlásili, že sa prihlásil aj predchodca Pirelli – japonský gumárenský koncern Bridgestone. Aj keď bola ponuka nečakaného konkurenta veľmi kvalitná, voľba padla na osvedčené meno. Médiá však jedným dychom dodali, že pôjde o posledný „stint“ a Pirelli sa po roku 2028 z Formuly 1 stiahne, ale túto správu ešte Taliani oficiálne nepotvrdili.

„Od návratu do športu v roku 2011 je Pirelli neoceniteľným partnerom, ktorý podporuje F1 dodávaním najmodernejších technológií, podieľaním sa na tvorbe technických pravidiel a dodávaním pneumatík, ktoré umožňujú fantastické preteky pre našich fanúšikov,“ prehlásil veľkolepo šéf F1 Stefano Domenicali.

„Kvalita, inovácie a podrobné znalosti nášho športu budú v nasledujúcich rokoch veľmi dôležité, pretože sa blížime k zavedeniu nových technických predpisov v roku 2026 a práca Pirelli v oblasti ekologickej udržateľnosti zabezpečí pokračovanie našej spolupráce k dosiahnutiu nulových emisií v roku 2030,“ dodal Domenicali.

Potešený bol aj prezident FIA Mohamed bin Sulajem. „Pirelli pôsobí na najvyššej úrovni motoristického športu už mnoho rokov a som si istý, že bude naďalej prinášať inovácie a vynikajúcu kvalitu.“

„F1 je pre dodávateľa pneumatík jedinečnou výzvou a spoločnosť Pirelli preukázala veľké odhodlanie vyrábať pneumatiky, ktoré spĺňajú extrémne požiadavky týchto neuveriteľných áut.“

„V nasledujúcich rokoch bude pokračovať naša práca v oblasti výkonnosti a udržateľnosti. Pirelli sa pevne zaviazalo k splneniu oboch týchto cieľov,“ dodal Sulajem.

Výkonný viceprezident spoločnosti Pirelli Marco Tronchetti Provera dal jasne najavo, že spoločnosť ťaží z pokračujúcej účasti vo Formule 1. „Vďaka impulzom zo strany Liberty Media a podpore FIA zažíva tento šport mimoriadny rast sledovanosti a globálnu expanziu, pričom sa zvyšuje počet jeho priaznivcov u mladšej generácie.“

„Inovácie a technológie sú zakotvené v DNA spoločnosti Pirelli a F1 predstavuje dokonalé laboratórium pod holým nebom, ktoré umožňuje nielen skúšať a testovať nové technické riešenia, ale aj urýchliť nový výskum, vývoj a výrobné procesy,“ vyhlásil Provera.

Súvisiace články