logo F1online.sk

Grosjean sa v Soči kvôli hrozbe koronavírusu necítil dobre

Romain Grosjean
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala3. 10. 2020

Veľká cena Ruska bola veľkým míľnikom v sezóne 2020. Šlo o prvé preteky, na ktorých boli skutočne plné tribúny. Z pohľadu bezpečnosti to však bolo riziko, ktoré sa podľa Romaina Grosjeana nedarilo dostatočne potlačiť.

Hoci sme fanúšikov videli aj v Mugelle, skutočne bohatej diváckej kulisy sme sa dočkali až v Rusku. Na veľkú cenu sa prišlo pozrieť okolo 30-tisíc fanúšikov. Títo ľudia síce nemali prístup do “bubliny” Formuly 1, no Romaina Grosjeana aj napriek tomu znervózňovali; dostal sa s nimi totižto do kontaktu inde.

“V Rusku nebolo nosenie rúšok povinné,” hovorí Romain Grosjean, ktorý sa podľa svojich slov prvýkrát necítil v hoteli bezpečne, pre Autosport. “Čašníci ich nosili, ale nezakrývali si nosy.”

“V hoteli bolo veľa fanúšikov a vo výťahu sme sa niekedy ocitli aj s ľuďmi mimo našej F1-bubliny. Necítil som sa pri tom zrovna príjemne. Nebojím sa toho, že by som dostal koronavírus, kvôli môjmu zdraviu, len ho nechcem dostať, pretože by som nemohol ísť pretekať. Nedovolili by mi robiť si svoju prácu. Nie som spokojný s tým, ako sa dodržiavali bezpečnostné opatrenia na hoteli,” vysvetlil šéf Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA.

Formula 1 v piatok zverejnila štatistiky testov na koronavírus. Z 1822 testov bolo desať pozitívnych, vo všetkých prípadoch sa jednalo o “pomocných pracovníkov”. Všetkých nakazených sa podarilo izolovať bez toho, aby bolo akokoľvek ohrozené podujatie.

Podobná úloha bude čakať aj organizátorov budúcotýždňovej VC Eifelu na Nürburgringu. Očakáva sa, že na okruh zavíta okolo 20-tisíc divákov.