logo F1online.sk

Potvrdené: Honda odchádza z Formuly 1!

Vlajky: Red Bull a Honda
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2020

O tom, že o osude Hondy sa má rozhodnúť do konca októbra, sme vedeli už dávnejšie. S postupne zlepšujúcimi sa výkonmi agregátov z Japonska a po obrovských investíciách sme však nečakali, že by sa motorový partner Red Bullu rozhodol z Formuly 1 stiahnuť. Práve teraz sa to však stalo realitou, Honda opúšťa kráľovnú motoršportu!

O nečakanej novinke informovala Honda v piatok ráno na tlačovej konferencii v Tokiu. Pre Red Bull to predstavuje ďalšie komplikácie pri ceste za titulom, pre sezónu 2022 si totižto bude musieť hľadať nového dodávateľa pohonných jednotiek.

Avšak, s prihliadnutím na to, že stajne majú povolené vyvíjať monoposty novej generácie až od januára, má Red Bull aspoň istý priestor na rokovania s ostatnými dodávateľmi motorov. Ak sa s niekým stihne dohodnúť do januára, vývoj by nemal byť ovplyvnený až do takej miery.

Honda na tlačovke uviedla, že dôvodom za jej odchodom z Formuly 1 sú vysoké náklady spojené s vývojom ekologických cestovných automobilov. Vývoj motora v kráľovnej motoršportu odčerpával cenné zdroje. “Honda potrebuje naliať svoje zdroje do výskumu a vývoja v oblasti pohonných jednotiek a technológií budúcnosti, vrátane palivových článkov a batérií, ktoré budú stredobodom bezuhlíkových technológií.”

Japonci už vlani uvažovali o tom, či z Formuly 1 neodídu na konci sezóny 2020. Napokon sa rozhodli zotrvať a predĺžiť svoje pôsobenie v športe o rok dlhšie. Vďaka tomu by — nebyť koronavírusu — zistili, ako by sa tímu darilo v rámci nových pravidiel. Teraz však na ne bude treba čakať ešte o rok dlhšie.

“Ako tím rozumieme tomu, aké ťažké bolo pre Hondu rozhodnúť sa, že z Formuly 1 ku koncu roka 2021 odíde,” hovorí Christian Horner. “Posun v automobilovom priemysle viedol k rozhodnutiu Hondy presunúť svoje zdroje a my rozumieme a rešpektujeme toto zdôvodnenie. Ich rozhodnutie je pre náš tím výzvou, ale v podobnej situácii sme už boli. Našou silou je hĺbka nášho tímu, my sme dobre pripravení efektívne odpovedať.”

“Sme sklamaní z toho, že naše partnerstvo s Hondou nebude pokračovať, ale sme nesmierne hrdí na naše spoločné úspechy. Získali sme päť víťazstiev a pätnásť pódií s oboma tímami vlastnenými Red Bullom. Všetkým v Honde ďakujeme za ich neuveriteľnú snahu a odhodlanie,” uviedol šéf Red Bullu.

Súvisiace články