logo F1online.skF1online.sk

Verstappen má tretí majstrovský titul: Tento je najlepší

Max Verstappen oslavuje zisk tretieho titulu
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 10. 2023

Max Verstappen je v histórii športu jedenástym pilotom, ktorý dokázal trikrát ovládnuť šampionát Formuly 1. Tentoraz sa mu to podarilo s obrovskou prevahou, a tak emócie neboli také vybičované, ako tomu bolo napríklad v roku 2021, ktorý má vo Verstappenovom srdci istotne špeciálne miesto. Na rok 2023 je však zatiaľ o niečo pyšnejší ako na svoje predchádzajúce tituly.

Totálna dominancia. Inak sa trinásť víťazstiev Maxa Verstappena zo šestnástich podujatí ani nedá pomenovať. V šprinte sa síce z ďalšieho prvenstva netešil, ale to mu teraz nemusí prekážať. Dôležité je, že na majstrovskú trofej už pomaly môžu začať vyrývať Holanďanovo meno.

“Tento je najlepší,” okomentoval zisk tretieho titulu Max Verstappen ešte skôr, ako v garáži prepukli oslavy. “Prvý titul bol najemotívnejší, pretože jeho ziskom sa vám splnia sny vo Formule 1. Ale toto bol rozhodne najlepší rok, pre víťazstvá v rade a podobné záležitosti. Aj auto bolo v skvelej forme. Takže pre túto konzistentnosť som na tento titul svojím spôsobom najpyšnejší.”

Max Verstappen získal tretí titul (Getty Images/RB Content Pool)

Ako to pri takom obrovskom úspechu chodí, aj rýchlikovi z Hasseltu zrejme chvíľu potrvá, kým si uvedomí, čo v skutočnosti dosiahol tým, že sa zaradil k menám ako Ayrton Senna, Jackie Stewart, Jack Brabham, Niki Lauda a Nelson Piquet.

Trojnásobný majster sveta. “Znie to skvele. Je to niečo, o čom sa mi nikdy ani nesnívalo. Som na seba naozaj pyšný, na moju rodinu. Myslím na každého člena nášho tímu, s ktorým som pracoval na tom, aby sme toto všetko mohli spoločne zažiť. Je to úžasné.”

“Už v dojazdovom kole som to povedal vo vysielačke: Bavíme sa o výkonoch a vždy za to ďakujeme tímu. Mne však ešte dôležitejšia príde atmosféra a ako veľmi ma baví pracovať s týmito ľuďmi. Je veľmi dôležité vracať sa na okruh s vedomím, že pracujete so super ľuďmi,” podotkol podstatný faktor, prečo si svoje pôsobenie v Red Bulle tak užíva, Max Verstappen.

Max Verstappen s mechanikmi po zisku tretieho titulu (Getty Images/RB Content Pool)

Ak bude Red Bull aj naďalej stavať také dobré autá, môžeme len špekulovať, ako ďaleko to ešte s Holanďanom za volantom môže dotiahnuť. Od jeho vstupu do Formuly 1, keď mal iba sedemnásť rokov, urazil veľký kus cesty a jeho rozvoj sa dnešným dňom rozhodne nekončí, veď pred týždňom oslávil len svoje 26. narodeniny.

“Snažím sa zlepšovať,” pokračoval. “Nemyslím si, že je zo mňa nevyhnutne rýchlejší jazdec, ale v aute zbierate viac skúseností, jazdecky rastiete, ale rastiete aj ako človek. Ak to porovnám s mojou prvou sezónou vo Formule 1, všetky tieto veci vám pomáhajú vysporiadať sa s každom situáciu, keď ste počas víkendu pod tlakom, ale i so všetkým, čo sa vám môže dostať do cesty. V konečnom dôsledku ide o to, že každý jeden víkend sa snažíte podať najlepší výkon, čo je vo Formule 1 veľmi ťažké.”

Max Verstappen pred dvoma týždňami žartoval, že si po sobote trochu “vyhodí z kopýtka” a spolu s tímom oslávi zisk titulu aj pri drinku. Helmut Marko však prísne celej stajni odkázal, že o druhej ráno sa začína večierka a všetci sa majú pobrať do postelí. V nedeľu ich čaká ďalšia veľká cena, ktorú nemožno vypustiť.

Ako bude v nedeľu pretekať Max Verstappen s vedomím, že už je trojnásobným majstrom sveta? “V nedeľu budem rovnaký. Keď sa začnú ďalšie preteky, opäť sa pokúsim vyhrať, pretože máme skvelé auto a viem, že ľudia okolo mňa nás možno trochu dobiehajú. Začína to byť dosť tesné, ale moje nastavenie zostáva rovnaké. Nečakajte, že človek sa zrazu začne v súbojoch viac riskovať. Ja som spokojný s tým, čo momentálne predvádzam.”

Max Verstappen oslavuje tretí titul s Gianpierom Lambiasem (Getty Images/RB Content Pool)
Max Verstappen oslavuje tretí titul (Getty Images/RB Content Pool)

Súvisiace články

Diskusia