logo F1online.sk

Horner nechce Vettela, avšak ani Hamiltona: Do nášho programu by sa nehodil

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király20. 5. 2020

Red Bull Racing má dlhodobú zmluvu s Maxom Verstappenom, po ktorého boku pôsobí Alex Albon. S napoly Thajčanom a napoly Angličanom zatiaľ vládne spokojnosť, ale predsa len to nie je pretekár najvyššieho rangu. Teda aspoň zatiaľ. Aj preto sa uvažuje o tom, či by do Red Bullu nemohol prísť napríklad Sebastian Vettel, ale po sezóne môže byť voľný aj Lewis Hamilton.

„Do nášho programu by sa nehodil,“ skonštatoval šéf Red Bullu Racing Christian Horner, ktorého slová cituje agentúra Reuters, na margo šesťnásobného majstra sveta. „Máme Maxa. Vždy sme k tomu pristupovali tak, že chceme investovať do mladých talentov, chceme sa o nich starať a rozvíjať ich. Lewis do tohto nezapadá.“

A čo spomínaný Vettel? „Je ťažké predstaviť si, ako by v tíme bok po boku pôsobili dvaja alfa samci. Videli sme, že tento problém malo aj Ferrari a prečo by to v Red Bulle malo byť s dvoma alfa samcami iné? To isté platí o Lewisovi vo Ferrari a rovnako o Lewisovi v Red Bulle. Odrazu by vznikla veľmi náročná dynamika – a hlavne, ak by si boli vyrovnaní.“

Horner očakáva, že Hamilton ostane v Mercedese, ale podľa neho bude musieť zľaviť zo svojich platových požiadaviek. Daimler potrebuje šetriť a možno už svojej jednotke nedá tých 40 až 50 miliónov eur, ktoré dostáva dnes. Cenu navyše bude možné tlačiť nadol aj tým, že strieborní začnú možno takticky poškuľovať po Vettelovi.

„Dve zo silných sedačiek sú už obsadené a logika by hovorila, že ak sa dohodnú, tak ostane vo svojom súčasnom tíme. Celý automobilový sektor je aktuálne pod finančným tlakom a tam, kde sa prepúšťa, bude ťažké odobriť nejaký rekordný plat,“ zamyslel sa Horner.

„Osobne si myslím, že medzi jazdcom a tímom dôjde k normálnym komerčným rozhovorom. Existuje aj možnosť, že by išiel do Ferrari, ale aká veľká, to neviem posúdiť. Zdá sa, že vo svojom súčasnom prostredí je spokojný. A keď sedí v najkonkurencieschopnejšom stroji, tak prečo by to mal meniť len kvôli tomu, aby jazdil v iných farbách? Pod túto teóriu sa nepodpíšem.“

Lewis Hamilton a Sebastian Vettel patria k najstaršej generácii súčasných pretekárov, Charles Leclerc a Max Verstappen zasa k najmladšej.

„Max je budúcnosť. Má len 22 rokov, je vo fáze rastu. Lewis má koľko, 35? V každom športe raz nevyhnutne príde k tomu, že na scénu dorazí nová generácia. Vo Formule 1 je to asi tak, že s Maxom, Leclercom a ďalšími mladíkmi, ktorí sa derú nahor, nás čaká ozaj vzrušujúci rok,“ dodal Christian Horner.

Súvisiace články