logo F1online.sk

Pérez tvrdí, že F1 je národnostne zaujatá: Keby sa mi stalo to, čo Russellovi v Singapure…

George Russell
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 10. 2023

Na Sergiovi Pérezovi si média v aktuálnom ročníku poriadne zgustli; niet sa však čomu diviť. Dvojka Red Bullu kopí v posledných mesiacoch chybu za chybou a v porovnaní s Maxom Verstappenom si počína priam žalostne. Mexičan sa ale nazdáva, že kritika je nie vždy oprávnená a odvoláva sa na svoj etnický pôvod. Vraj keby bol napríklad taký Európan, novinári a spoločnosť by bola k nemu zhovievavejšia. Poukazuje pri tom na nedávnu nehodu Georgea Russella zo Singapuru, ktorá sa obišla bež uštipačných komentárov.

Pérezova národnosť bola v tomto roku už viackrát predmetom diskusií, a to najmä zásluhou Helmuta Marka, ktorý utrúsil na adresu 33-ročného pretekára viacero rasistických či xenofóbných komentárov, za čo sa síce následne ospravedlnil, no problém už bol na svete.

Čo vlastne také zlé Rakúšan povedal? Rodák z Grazu sa nechal počuť, že za Pérezovu nekonzistentnosť môže jeho etnický pôvod. Mexičana navyše označil za „Juhoameričana,“ hoci je Mexiko súčasťou Severnej Ameriky.

Je tomu skutočne tak, ako hovorí Pérez? Naozaj je súčasná Formula 1 voči neeurópskym pretekárom zaujatá? Alebo hľadá Pérez vinníka všade možne, len nie v sebe?

„Mohli sme vidieť, ako to bolo v prípade Russella,“ vyslovil sa Pérez pre španielsku Marcu. „V poslednom kole havaroval z tretieho miesta, ale nikto to nerozoberal,“ posťažoval sa aktuálne druhý muž šampionátu.

„Ak by k niečomu takému došlo v Red Bulle, okamžite by ste mali na streche tristo novinárov, ktorí vám hovoria, že musíte odísť. Takéto veci sa vo Formule 1 stávajú často a tak to funguje v tímovom prostredí. Tiež mám pocit, že veľký vplyv má aj to, že som Mexičan,“ povedal víťaz dovedna šiestich veľkých cien.

Súvisiace články