logo F1online.sk

Lobato sa za netaktný „vtip“ na adresu Schumachera vyhovára na pásmovú chorobu

Michael Schumacher
© Mark McArdle/Wikipedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 9. 2023

Španielsky komentátor Antonio Lobato si počas víkendu, keď sa jazdilo v japonskej Suzuke, pohneval priam celú formulovú obec. Čo vlastne také zlé rodák z Ovieda vyviedol? Päťdesiatosemročný novinár sa totižto počas priameho televízneho prenosu nevhodne vyslovil na adresu Michaela Schumachera, ktorý je už celú jednu dekádu pre zlý zdravotný stav pripútaný na lôžko. Za svoje slová sa síce takmer okamžite ospravedlnil, no škodu, ktorú utrpela jeho povesť, len tak ľahko nenapraví.

Stav sedemnásobného majstra sveta je po páde na lyžiach už vyše desať rokov zahalený rúškom tajomstva. Jedno je však isté: „Schumi“ na tom nie je dobre a vyžaduje si nepretržitú opateru tak zo strany členov domácnosti, ako aj zdravotníckeho personálu.

O to viac nie sú namieste akékoľvek čo i len malé narážky na Nemcov zdravotný stav, o čom sa bezpochyby medzičasom presvedčil už aj Lobato, ktorý sa stal za svoju nevhodnú poznámku vyslovenú počas priameho televízneho prenosu terčom ostrej kritiky.

Lobatov kolega privítal Španiela po príchode do štúdia slovami: „Nech sa Adrian Newey trasie, pretože prichádza Antonio Lobato,“ na čo dotyčný odvetil: „Triasť by sa mal Michael!“ [Schumacher, čím chcel zrejme povedať, že Nemec už čoskoro môže prísť buď zásluhou Lewisa Hamiltona, alebo Maxa Verstappena o všetky svoje rekordy, pozn. red.] „I keď vlastne nie, Michael sa triasť [pre zlý zdravotný stav] nemôže,“ doplnil.

Lobatove slová sa pochopiteľne stretli s negatívnou odozvou fanúšikov, ktorí si na Španielovi poriadne zgustli. Komentátor, uvedomujúc si, že prestrelil, sa za svoj prehrešok na sociálnych sieťach takmer okamžite ospravedlnil.

„Nazdávam sa, že je potrebné dať svoje slová na pravú mieru a priznať si, že som urobil chybu,“ napísal v popise nad videom. „Vypočujte si prosím moje video. Je trochu dlhé, ale domnievam sa, že je potrebné si ho pozrieť až do konca.“

V samotnom videu uviedol. „Urobil som chybu, no nebol za tým akýkoľvek zlý úmysel. Išlo jednoducho o chybu z čistej nemotornosti či neschopnosti sa správne vyjadriť, možno pre príliš veľký časový posun oproti Madridu. Či už bola príčinou pásmová choroba alebo čokoľvek iné – nechcem sa na to vyhovárať.“

„Zašiel som jednoducho priďaleko a moje vyjadrenie nebolo vhodné, nebolo v poriadku. Nechcel som, aby to vyznelo ako vtip a už tobôž som si nechcel vystreliť z Michaela Schumachera. Myslím si, že každý, kto má pozná a vie, aký som, si je veľmi dobre vedomý, že by som si z ničoho takého srandu nikdy nerobil, no [žiaľ] som sa vyjadril nemotorne,“ uzavrel Lobato.

Po informáciách o Schumacherovom zdravotnom stave je celosvetovo obrovský dopyt. Rodina sedemnásobného šampióna však súkromie víťaza dovedna viac než 90-tich pretekov ostro chráni a zabraňuje úniku akýchkoľvek noviniek na svetlo sveta.

Niektoré novinárske plátky sa preto uchyľujú okrem iného aj ku konšpiráciám a vo svojich snahách upútať sú čím ďalej tým viac vynaliezavejšie. Nemecký magazín Die Aktuelle napríklad v apríli tohto roka tvrdil, že s niekdajším pretekárom urobil vôbec prvý mediálny rozhovor od jeho nehody. Ako sa však napokon ukázalo, k žiadnemu interview nedošlo a Schumacherove odpovede boli vygenerované umelou inteligenciou.