logo F1online.skF1online.sk

Príkaz pomôcť Russellovi Hamiltona nenadchol: Nebol to dobrý nápad

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2023

Mercedes sa v závere Veľkej ceny Japonska pokúsil zachrániť si kožu pred Carlosom Sainzom, no podľa Lewisa Hamiltona to nespravil veľmi šikovne. Namiesto toho, aby sedemnásobný šampión vyčkával na trápiaceho sa Georgea Russella a pomáhal mu s DRS, mal boxový múrik zvážiť inú alternatívu.

Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Túto ľudovú múdrosť mohol Lewis Hamilton pripomenúť svojim stratégom po pretekoch v Suzuke. Na debrífingu im jej anglický ekvivalent azda aj pripomenul, pretože nebol vôbec spokojný s tým, ako boxový múrik manažoval posledné kolá pred šachovnicovou vlajkou.

“Vôbec si nemyslím, že to bol dobrý nápad,” vyhlásil Lewis Hamilton na margo situácie, ktorá takmer viedla k prepadu oboch strieborných šípov. “Keď mi to navrhli, vedel som, že im to zišlo na um po posledných pretekoch. Nedávalo to však žiadny zmysel.”

Využiť DRS ako štít môže fungovať, ale určite nie za každých okolností. “Ja som sa potreboval čo najviac vzdialiť, a už som sa do toho pustil. Mal som asi dvojsekundový náskok, no potom ma požiadali, aby som dal Georgeovi DRS. Na rovinke som preto musel zložiť nohu z plynu, aby bol za mnou na 0,8 sekundy.” Carlos Sainz priznal, že pohľad na spomaľujúceho Hamiltona ho pobavil.

“Mal aj DRS, ale Sainz ho predbehol. Došlo by k tomu tak či tak, pretože bol na jednozastávkovej stratégii a my sme boli na dvojzastávkových,” vypichol najdôležitejší faktor, ktorý hovoril v neprospech Georgea Russella. “Potom ho predbehol a bol mi tesne v pätách, takže to nebolo ideálne. Posledných pár kôl mi to dosť sťažilo. Myslím si, že ako tím by sme mali byť vďační za piate a siedme miesto. Je to lepšie ako šieste a siedme.”

Tím na prvom mieste

Lewis Hamilton je presvedčený, že Mercedes to mohol zvládnuť aj oveľa lepšie a zbytočne sa nevystaviť takému veľkému riziku, že oba strieborné šípy prídu o svoje pozície. Vraj stačilo byť rozhodnejší na boxovom múriku.

“Mali sme si vymeniť pozície už skôr, a ja som sa mal vzdialiť, čo najviac to šlo, aby som mal pred Ferrari čo najväčší náskok. Keby sme otočili poradie, možno by ho aj George ľahšie udržal za sebou,” uvažuje Hamilton. “Ale keďže bojoval so mnou a zničil si pneumatiky, tak to mal o čosi komplikovanejšie.”

Pre Mercedes je v tejto chvíli prioritou Pohár konštruktérov a podľa toho by sa mali jeho jazdci aj chovať. Aspoň do doby, kým nebudú bojovať o titul. “Faktom je, že v konštruktérskom šampionáte nebojujeme jeden proti druhému, a v jazdeckom nie sú naše pozície dôležité. Podstatné je, že jeden z nás skončil pred Ferrari, aby sme si udržali našu pozíciu v konštruktéroch. Dnes sme naozaj potrebovali zabrať ako tím.”

Súvisiace články

Diskusia