logo F1online.sk

Dokázal by Vettel poraziť Verstappena? Lusknutím prsta by to nešlo, hovorí

Sebastian Vettel na Nürburgringu
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2023

Max Verstappen je fenoménom dnešnej Formuly 1 podobne, ako ním bol kedysi Michael Schumacher, Lewis Hamilton či Sebastian Vettel, a keby sme chceli ísť hlbšie do minulosti, tak mnohí ďalší. Má však v súčasnej efjednotke vôbec konkurenciu? Sebastian Vettel sa mal v Suzuke zamyslieť nad otázkou, či by on dokázal dať “do laty” mladého Holanďana.

Sebastianov Vettelov rekord deviatich víťazstiev po sebe prežil takmer desať rokov. Potom prišiel na scénu býk RB19, no najmä talentovaný toreádor, ktorý ho dokázal skrotiť, a dokonca vyhrať desať pretekov v sérii. O jeho jazdeckom kumšte nikto nepochybuje, len nás môže mrzieť, že nemá žiadnu konkurenciu ani vo vlastnom tíme. Nebudeme si nič nahovárať; Sergio Pérez mu nie je vyrovnaným protivníkom.

Začnime však trochu fantazírovať: Čo keby sa do efjednotky vrátil Sebastian Vettel a Red Bull by ho posadil vedľa Maxa Verstappena? Dokázal by s ním hrať vyrovnanú partiu a čo je dôležitejšie, poraziť ho?

Takúto otázku dostal Sebastian Vettel cez víkend v Suzuke. “On je taký dobrý, že by to nešlo len tak lusknutím prsta. A tak to ani nefunguje u nikoho z nás,” spustil pre Channel 4 štvornásobný šampión. “Samozrejme, verím svojim schopnostiam a viem, čo dokážem a čo možno nie. Myslím si, že som úplne iný ako on, no som presvedčený, že každého je možné poraziť.”

Keby chcel do toho ísť, určite by to nebolo na pol plynu. “Toto by bol veľký záväzok. Ja sa rád venujem športu tak, že je to pre mňa obrovský záväzok. Keď chcem niečo spraviť, chcem ísť do toho poriadne. Nedokázal by som ho poraziť len tak, že by som sa tu zrazu zjavil, zhodil si tašku, obliekol sa a vyrazil. Takto to podľa mňa nefunguje.”

Max Verstappen oslavuje japonské víťazstvo (Getty Images/RB Content Pool)

Mnohí považujú Maxa Verstappena za možno najtalentovanejšieho jazdca v histórii Formuly 1. Aj čelní predstavitelia Red Bullu pri porovnávaní dvoch majstrov sveta, ktorí vzišli z ich akadémie, hovoria, že Vettel bol skôr poctivý pracant, zatiaľ čo Verstappen sa spolieha na svoje inštinkty.

“Max je úžasný,” chválil obhajcu majstrovského titulu Maxa Verstappena a azda si zaspomínal aj na svoj zlatý rok 2013. “Podľa mňa sa na to skvele pozerá. Zopakovať niečo také bude veľmi, veľmi, veľmi ťažké. Chápem, že je nuda sledovať, keď stále vyhráva ten istý chlapík, ale táto excelentnosť vás musí ohromiť.”

Nechcem, aby to vyznelo čudne, ale už sem nepatrím

Sebastian Vettel sa na pretekoch F1 objavil prvýkrát od svojho odchodu do dôchodku. Videli sme ho síce aj v Monaku, no na Azúrovom pobreží sa zdržal len pár minút, aby Stefanovi Domenicalimu predstavil svoj včelí projekt.

Preto mal po pätnástich rokoch vo Formule 1 zvláštny pocit z návštevy v padoku, v ktorom už nebol hlavným protagonistom, ale len hosťom. “Nechcem, aby to vyznelo čudne, ale už sem nepatrím. Už tu nemám ten svoj domov, vlastný tím, už nejazdím. Je to však veľká príležitosť vstúpiť do iného sveta, niečo sa naučiť, rásť v inom smere. Bol to iný rok a užil som si ho. Cítil som však nervozitu, keď som sa sem vracal.”

A ako to vyzerá s prípadným comebackom? V padoku by ho s radosťou privítalo množstvo známych tvárí. “Poviem úprimne, že príliš nad tým nepremýšľam. Nepovedal som nie, veď ako by ste niečo také vôbec mohli vylúčiť,” spovedal sa Vettel. “Keby som teraz povedal nie a o rok sledujem preteky a pochytí ma panika — možno sa to stane, ja neviem —, ako budem vyzerať? Je bezpečnejšie povedať: Nikdy nevieš.”

“Bol by to veľký záväzok, no ja som prestal z mnohých dôvodov. Užívam si čas doma s rodinou a hlavou mi víria aj ďalšie veci, ktoré ma trápia,” gestikuloval okolo seba poukazujúc na včelie hotely. “Na druhej strane ma napĺňa optimizmom, keď vidím, ako ostatní venujú svoj čas a svoje životy na istú vec. Jedny dvierka sa zatvárajú, ale mnoho ďalších sa otvára. Možno mi však jedného dňa príde ako dobrý nápad ešte strčiť nohu do tých prvých dverí.”

Spoločné fotenie pilotov po akcii so Sebastianom Vettelom (XPB/Sauber Media Hub)

Dovtedy bude sledovať veľké ceny Formuly 1 hlavne zo svojej obývačky. Napokon, už pri ich sledovaní nie je taký nervózny ako v úvode sezóny, keď mal ešte v živej pamäti slová mnohých súpútnikov o tom, ako sa mu bude cnieť za kráľovnou motoršportu.

“Spočiatku mi to prišlo čudné. Bol som trochu nervózny a pýtal som sa samého seba, či ich mám sledovať, či nie, či chcem, alebo nechcem. Jedna moja časť mi hovorila, aby som ich nepozeral, keďže som sa chcel vzdialiť od tohto sveta. Preteky som si však pozrel, pretože ma to zaujímalo,” usmial sa Vettel. “Skrátka to chcem sledovať.”

“Poznám všetkých jazdcov a s väčšinou z nich som aj pretekal. Nemyslite si však, že keď si pozriem preteky, tak chytím slinu a hovorím si, kiežby som mohol sedieť v aute. Prekvapujúco ma nič také nepostretlo. Chýba mi však táto súťaživosť. Samotné jazdenie je skvelé, ale ide hlavne o tú súťaž. Mám pocit, že teraz musím hľadať výzvy niekde inde,” doplnil.

Súvisiace články