logo F1online.sk

Formula 1 mu chýba, ale Vettel svoj odchod neľutuje

Carlos Sainz, Sebastian Vettel a Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2023

Povedal Sebastian Vettel vo Formule 1 posledné slovo? Predstava návratu nemeckého šampióna je veľmi lákavá a z minulosti poznáme mnoho prípadov, keď veľké osobnosti dali kráľovnej motoršportu druhú šancu. Pri pohľade na Vettelove súčasné vyjadrenia však máme všetky dôvody zostať skeptickí.

Seb v Suzuke opäť spojil celú Formulu 1, keď jeho včelie úle umiestnené v druhej zákrute prišli navštíviť všetci piloti a zástupcovia kompletnej desiatky tímov. Už pri jeho odchode sme vedeli, že práve životné prostredie si bývalý pretekár zvolil ako svoj ďalší osud a v súčasnosti to vyzerá, že táto vášeň má navrch pred vášňou pre motoršport.

„Zatiaľ nie. Užívam si tento projekt,“ odpovedal Vettel na otázku, či ho zastihli myšlienky na návrat do F1. „Samozrejme, je to skromný projekt, ale tento rok som si užil, dostal som množstvo nápadov a veľa som študoval.“

„Formula 1 bola stredom môjho sveta veľmi dlho, ale akonáhle si urobíte trochu odstup, ešte viac si uvedomíte, aký je tento svet veľký a aká malá je F1 v porovnaní s ním.“

„Tým nechcem povedať, že som stratil zápal pre tento šport. Je to niečo úchvatné a jazdiť s týmito autami je skrátka úžasný pocit, takže áno, samozrejme, že mi to chýba, ale tiež mám pocit, že každý z nás sa jedného dňa musí pohnúť ďalej,“ dodal štvornásobný majster sveta.

Nikde nie je napísané, že nemôže obe tieto vášne spojiť. Jeho návratu do F1 sa zatiaľ nedočkáme, ale šport v poslednom období robí veľa pre zlepšenie svojho imidžu znečisťovateľa životného prostredia a urobiť z Vettela tvár tohto úsilia by rozhodne pomohlo zvýšiť kredit F1 v tejto oblasti.

Spomínate si na Sebastianovu návštevu na VC Monaka? Vtedy sa tam stretol so Stefanom Domenicalim a vraj sa rozprávali práve o možnosti urobiť z Vettela akéhosi ambasádora F1 pre environmentálne otázky. Ako však priznal sám Seb, bavili sa práve o projekte včelieho hotela v Suzuke.

Stále je to však len jednorazová záležitosť a Vettel by bol rád, keby sa z toho stalo niečo pravidelné. „Bolo by to skvelé, ale z veľkej časti to závisí od podpory F1. Stefano nás veľmi podporoval. Projekt som predstavil v Monaku. Podporil ma a bol presvedčený, že to dokážeme. Som rád, že sme to dotiahli do konca,“ povedal Seb.

„Bolo absolútne skvelé cítiť podporu ostatných jazdcov. Je ohromujúce, že sa nám podarilo získať všetkých. Prišli aj niektorí šéfovia tímov, manažéri tímov, jednoducho celá komunita. Mať tu väčšinu z nich bolo skvelé,“ dodal Vettel.

Súvisiace články