logo F1online.sk

Počínanie Péreza nás môže v Pohári konštruktérov vyjsť draho, sťažuje sa Vowles

Alex Albon
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2023

Pri Williamse by sme už mali prestať hovoriť veci ako: „tento okruh im nebude sedieť“, pretože s vylepšeniami nasadenými v priebehu sezóny a s výkonmi Alexa Albona siaha tento tím na body prakticky každý víkend. Podobne tomu bolo aj v Singapure, ktorý je takmer úplným opakom toho, čo monopostu FW45 vyhovuje. Napriek tomu mal Alex Albon body takmer vo vrecku, ale o tie ho nakoniec obral nepochopiteľným manévrom Sergio Pérez.

Mexičan sa skutočne dopustil počínania, ktoré nepatrí ani do amatérskych ešportových líg. Komisári jeho počínanie potrestali, ale podľa mnohých bola päťsekundová penalizácia za daných okolností nedostatočná.

Keďže Pérez si päťsekundový náskok pohodlne vyjazdil, Albonovi zostali len oči pre plač. Po nehode Georgea Russella je pritom isté, že minimálne bod by získal – podľa samotného britsko-thajského pretekára mal dokonca našliapnuté za ôsmym miestom. To sú dosť ťažké straty, hlavne pre Williams, ktorý naďalej tuho bojuje v Pohári konštruktérov o siedme miesto a s ním aj o nesmierne cenné milióny do rozpočtu. Haas pritom svoju stratu znížil vďaka Pérezovi na deväť bodov.

Šéf Williamsu James Vowles to, samozrejme, veľmi dobre vie a preňho to nie sú body a umiestnenia, ale v prvom rade peniaze, ktoré potrebuje ako soľ.

„Prišli sme o pomerne dosť bodov,“ povzdychol si Angličan. „Je to frustrujúce. Keď bojujete v šampionáte o každý bod, vediete v súboji so svojimi priamymi konkurentmi a prídete takýmto spôsobom o body, bolí vás to.“

„Navyše sme všetko stratili bez dobrého dôvodu. Jednoducho to tam poslal. Existujú rozumné spôsoby, ako predbiehať, ale tento k nim nepatrí.“

„Pérez sa o to pokúšal niekoľkokrát a snažil sa tam strčiť svoj nos. To samo osebe nie je problém, veď musíte byť agresívny, ale v tomto prípade už Alex zatočil do zákruty, takže došlo ku kontaktu na bočnicu. Tento manéver nemohol za žiadnych okolností vyjsť.“

„Je to neuveriteľne frustrujúce. Bodové rozdiely v šampionáte sú veľmi malé a toto môže rozhodnúť o konečnom umiestnení v Pohári konštruktérov,“ povedal Vowles.

Na všetkom je však niečo pozitívne. Williams v Singapure siahal na body, pričom papierovo na ne nemal mať nárok. V stajni však urobili dobré rozhodnutia a podľa svojho šéfa môžu byť hrdí. „Vidíte, že tím do toho dal všetko a Alex do toho takisto dal všetko. Vedeli sme, že to bude ťažký víkend, ale urobili sme niekoľko dobrých rozhodnutí.“

„Nie všetky sa pritom uskutočnili počas pretekov, napríklad rozhodnutie ponechať si dve sady čerstvých stredne tvrdých pneumatík sme urobili pred niekoľkými týždňami,“ povedal Vowles pyšne.

„Všetko sa to však naplnilo pri fáze VSC. Schopnosť chopiť sa všetkých týchto príležitostí je niečo skvelé. Okrem toho bolo úžasné sledovať, ako sa Alexovi opäť podarilo prebojovať dopredu,“ dodal Vowles.

Súvisiace články