logo F1online.sk

Lewis Hamilton sa vyšvihol, je z neho najbohatší športovec v Británii

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 5. 2020

Kedysi chlapec zo skromných pomerov dnes kraľuje Formule 1 a po novom už aj rebríčkom bohatých športových hviezd vo Veľkej Británii. Stať sa najbohatším britským športovcom sa mu podarilo po rokoch v Mercedese, keď za štyri roky dokázal svoj majetok zdvojnásobiť.

Podľa rebríčka The Sunday Times Rich List, ktorý vyšiel minulý víkend, je Hamiltonov majetok odhadovaný na 250 miliónov eur, čo je výrazne viac než nazbieral predchádzajúci držiteľ tohto rekordu David Beckham. Toho v jeho poslednej aktívnej sezóne 2013 ocenili 224 miliónmi eur.

Cesta na vrchol však nebola ľahká. Keď malý Lewis začínal svoju kariéru ešte v motokárach, rodina nemala peňazí nazvyš. Jeho otec Anthony musel pracovať na troch pozíciách naraz, aby zvládal pokryť synove náklady na pretekanie. Všetko sa zmenilo v roku 1998, keď Lewis oslávil svoje trináste narodeniny. Všimli si ho ľudia z McLarenu a spravili z neho svojho juniorského jazdca.

Začal sa raketový vzostup, ktorý viedol k prvému majstrovskému titulu v roku 2008 — len pár mesiacov od zisku druhého miesta v Pohári jazdcov v jeho debutovej sezóne. Nasledovalo ďalších päť titulov už pod značkou Mercedes, ale nebyť Rona Dennisa, Hamiltonov príbeh nemusel byť až taký úspešný.

Britský rekordman si na Dennisa spomenul aj vlani po zisku svojho šiesteho titulu: “Dostal som od Rona správu a chcem mu zaželať všetko dobré. Ďakujem ti za to, že si si ma ako desaťročného všimol a veril mi. Keby si ma Ron vtedy na začiatku nevyhliadol, asi by som tu dnes nebol.”

V rebríčku The Sunday Times však Lewis Hamilton nie je jedinou osobnosťou z prostredia F1. Do prvej tisícky sa dostali napríklad Toto a Susie Wolffovci na 369. mieste a s majetkom v hodnote takmer 400 miliónov eur, či už spomínaný Ron Dennis s ešte o 100 miliónmi väčším bohatstvom na 300. pozícii. V kategórii motoršportu je kapitolou samou o sebe Bernie Ecclestone s 2,8 miliardami.

Celý rebríček s prvou tisíckou si môžete pozrieť TU.