logo F1online.skF1online.sk

V Suzuke budeme opäť rýchli, sľubuje Verstappen

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2023

Rekordná šnúra Maxa Verstappena a Red Bullu sa skončila. Tomuto tímu sa takisto nepodarí vyhrať všetky veľké ceny v jednej sezóne. Na Veľkej cene Singapuru totiž nebolo ani chýru, ani slychu, po mocnom Red Bulle. Aj keď Max Verstappen zajazdil veľmi rýchly záverečný stint a nenápadne to dotiahol až na piate miesto, po dnešku budú titulky patriť iným.

Red Bull mal v pretekoch aj nemálo smoly, keď úvodný safety car aj neskorší VSC neboli načasované ani trochu ideálne. Chýbalo len pár kôl a tieto preteky mohli skončiť inak. Red Bull totiž povolal oboch svojich pilotov len tesne pred fázou VSC a keď sa pozrieme na stratu Maxa Verstappena v cieli pretekov (21 sekúnd), veľmi ľahko si môžeme vypočítať, koľko času mohli ušetriť, keby bolo v nedeľu šťastie na ich strane.

V každom prípade, nebudeme sa teraz venovať tomu, čo by bolo, keby… Pre Red Bull bola Veľká cena Singapuru veľmi neúspešným víkendom, ktorý potrebuje celý tím hodiť za hlavu a zistiť, čo všetko urobili nesprávne. Už o týždeň v Suzuke sa však zrejme vrátime späť do „normálu“.

„Mali sme veľkú smolu s načasovaním safety caru a virtuálneho safety caru. Prvý prišiel v pre nás nesprávnom čase a druhý takisto. Je to trochu škoda, ale v druhom stinte som sa dobre bavil. Myslím si, že sme boli dosť rýchli na stredne tvrdých pneumatikách,“ povedal po skončení pretekov Max Verstappen, ktorý skončil piaty a len veľmi tesne za Charlesom Leclercom.

V 23. kole Veľkej ceny Singapuru sa pritom odohral tak trochu historický okamih, aspoň tak si to myslela reportérka televízie Sky Rachel Brooksová. George Russell na omnoho čerstvejších pneumatikách predbehol Maxa Verstappena. Vzhľadom na okolnosti sa to očakávalo, ale bolo to vraj vôbec prvýkrát, čo Holanďana v tejto sezóne predbehol niekto na trati. Na britskej televízii sa však mýlili a bolo to „až“ druhýkrát v tomto roku. Primát si totiž v Holandsku trochu nečakane uchmatol Liam Lawson, ktorý Maxa predbehol na vlhkej trati.

„Pre mňa je to len štatistika a nezaoberám sa tým. Je to úplne normálne, keďže som bol na starých pneumatikách. Nedalo sa s tým nič urobiť,“ pokrčil plecami Max.

Dnes je už jasné, že Red Bull neskompletizuje dokonalú sezónu. V Singapure chýbal dokonca aj na pódiu a nevýrazný výkon tohto tímu sprevádzali pochybnosti. Naproti tomu, Suzuka by monopostu RB19 mala dokonalo vyhovovať a očakáva sa návrat Verstappena do čela. Zdá sa, že presne rovnaký výsledok šípia aj v Red Bulle.

„Nie, neočakávam ťažkosti. Myslím si, že v Suzuke budeme rýchli,“ sľubuje čoskoro trojnásobný šampión.

Na otázku, či by sa teda ostatní mali strachovať, odpovedal s úsmevom: „To nie je môj problém, ale ich.“

Súvisiace články

Diskusia