logo F1online.sk

Roman Staněk bojuje o zotrvanie vo Formule 2. Ako mu môžeme pomôcť?

Roman Staněk
© Archív Romana Staněka
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2023

V histórii Slovenska a Česka sa len hŕstke pilotov podarilo prebiť sa do sveta vrcholového formulového športu. Dnes už môžeme povedať, že Roman Staněk veľmi úspešne pokračuje v šľapajách Pepu Krála a rozhodne je najväčšou nádejou našich krajín mať zastúpenie vo Formule 1. Cesta je však dlhá a ako to v motoršporte chodí, aj poriadne drahá.

Uplynulý víkend v Monze Staněkovi vyšiel. V kvalifikácii si vybojoval tretiu priečku a napokon v oboch pretekoch víkendu získal cenné body. Hlavou mu však víria iné myšlienky. Teraz nastali zlomové chvíle, ktoré rozhodnú o tom, či Romana uvidíme vo Formule 2 aj o rok.

Už nespočetné množstvo talentov sa muselo so svojím formulovým snom rozlúčiť práve pre financie a hrozí, že sa to stane aj Romanovi Staněkovi. „Na jednu sezónu máme rozpočet okolo 60 milionů korun (2,45 mil. eur, pozn. red.). Takový roční rozpočet je podobný tomu, který mají i některé prvoligové fotbalové kluby v Česku.”

“Platíme úplně za všechno. Největší část peněz jde na to, abych vůbec mohl za nějaký tým jezdit a dále se platí za cestování, hotely nebo i za poškození formule,” opisuje náklady na pôsobenie v juniorskom šampionáte. “Dokonce ani nezáleží na tom, zda do někoho narazím já nebo někdo narazí do mě. Opravdu mě na motorsportu tahle jeho stránka štve a je ohromně těžké na to peníze sehnat. Moje kariéra už dodnes mého otce stála asi 300 milionů korun (12 mil. eur).”

Všetci držíme palce Staněkovmu tímu, aby našiel dostatok zdrojov na ďalší ročník. Pomôcť mu však môžeme aj my. Víťaza českého Zlatého volantu za rok 2022 je možné podporiť na novom webe roman-stanek.com. Ako poďakovanie sa vaše meno môže objaviť na budúcoročnom mononoposte, ale zároveň bude každý zaradený do žrebovania o hodnotné ceny, napríklad aj o večeru s Romanom, prehliadku tímovej továrne či vstup do padoku F2.

Hodně fanoušků mi psalo a říkalo, že by mi rádi nějak pomohli příspěvkem, tak jsme s mým týmem vytvořili web, kde to půjde. Každý, kdo mi pomůže, dostane malé poděkování a bude mít šanci získat některou z cen jako moji helmu nebo rukavice z této sezóny. Kdo by mě tedy chtěl podpořit, tak navštivte web www.roman-stanek.com a tam to půjde,” pokračoval Roman Staněk.

Formulu 2 čakajú v tejto sezóne už len posledné preteky v Abú Zabí. Z finančných dôvodov však nie je isté, že sa ich bude môcť zúčastniť aj rodák z Valašského Meziříčí. “Doufám, že tam pojedu, protože bych si věřil na dobrý výsledek. Minule v Monze se mi konečně povedlo třetí místo v kvalifikaci a myslím, že bych tam na to navázal. Je tam vlastně jen jedno místo, kde se dá předjíždět, takže když bych se dobře kvalifikoval, měl bych šanci to udržet. Tak snad tam pojedu.”