logo F1online.sk

Najväčší tlak na seba vyvíjam sám, hovorí Piastri

Oscar Piastri
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2023

Oscar Piastri je vychádzajúca hviezda sveta motoršportu. Austrálsky mladík v tejto sezóne ohromil nejedného skeptika a kritika. Posadiť sa ako nováčik do McLarenu, v ktorom sa vytrápil Daniel Ricciardo, a ešte po bok rýchleho a nesmierne populárneho Landa Norrisa, chcelo nemálo odvahy. Piastri to však zvládol a dnes sa teší z komplimentov, ale ako sám hovorí, preňho to veľa neznamená.

Najďalej zašiel jeho šéf Zak Brown, ktorý ako skúsený marketér musí svoj „produkt“ vychvaľovať a dvojnásobne to platí po multimiliónovom krachu projektu menom Daniel Ricciardo. Americký biznismen označil svoj mladý klenot za budúceho majstra sveta, ale aj keď nie je v tejto veci úplne nestranný, ľudí s podobným názorom nájdeme viac.

Už pri pohľade na úspechy Oscara Piastriho v juniorských kategóriách by nás to nemalo prekvapiť, ale beztak nás mnohých ohromilo, ako rýchlo sa dokázal tento mladík vysporiadať s nástrahami Formuly 1.

„Je pekné počuť tieto vyhlásenia a dôveru zo strany Zaka a celého tímu. Nie sme tu, aby sme sa hrali, ale aby sme sa pokúsili dosiahnuť naše ciele. Priznávam, že aj ja chcem dosiahnuť to, o čom hovorí Zak, ale možno po tom túžim ešte viac ako on,“ povedal Piastri.

„Podobné komentáre a komplimenty som zažil aj v juniorských kategóriách, v ktorých som sa snažil klásť na seba vyššie nároky ako ktokoľvek iný. S takýmto myslením vyvíjate na seba najväčší tlak a istým spôsobom vám to uľahčuje vyrovnávanie sa s vonkajšími očakávaniami,“ dodal Oscar.

Slová chvály na jeho adresu vychrlil aj šéf tímu Andrea Stella, ktorý už v kariére spolupracoval s nejedným fantastickým pretekárom. Dobre teda vie, aké kvality musí mať budúci šampión.

„V prvom rade vidíte rýchlosť. Jazdci s majstrovským potenciálom musia mať prirodzenú rýchlosť, čo sme v jeho prípade videli okamžite,“ povedal Stella.

„Okrem toho však musia mať hlavu – kapacitu a schopnosť využiť svoj talent, čo Oscar ukazuje zaujímavým spôsobom. Dokáže si vyčistiť myseľ od hluku a rušivých vplyvov. Nenechá sa rozptýliť pri učení.“

„Videli sme to hneď na testoch a na úvodných podujatiach sezóny. Keď sa auto stalo konkurencieschopnejším, bolo stále evidentnejšie, že dokáže bojovať s najlepšími. Má prirodzený talent, schopnosť učiť sa a je to dobrý človek so súborom hodnôt. Práve tieto tri prvky sú súčasťou pretekárskeho remesla potrebného pre každého majstra sveta,“ povedal Stella.

Súvisiace články