logo F1online.sk

Vettel o pravdepodobnosti Schumacherovho návratu do F1: Nie je to ružové, ale šanca je tu vždy

Mick Schumacher
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 9. 2023

Mick Schumacher sa po dvoch rokoch strávených v Haase musel z amerického celku porúčať. Keďže po synovi sedemnásobného šampióna nesiahol žiaden z ostatných tímov, Nemec sa uspokojil aj s pozíciou rezervného jazdca Mercedesu s domnienkou, že by mu mohla vydláždiť cestu späť na štartový rošt. Nakoniec sa však ukazuje, že tomu tak zrejme nebude. Vyhliadky 24-ročného pilota na návrat do kráľovnej motoršportu sú mizivé, čo si uvedomuje aj Schumacherov krajan Sebastian Vettel. Ten síce volil opatrnejšie a voči mladíkovi ohľaduplnejšie slová, ale vo svojej podstate vyriekol to, čo my.

Vettel, ktorý bol chránencom Michaela Schumachera počas prvých rokov pôsobenia vo Formule 1, teraz drží ochranné krídla nad jeho synom Mickom. Víťaz šampionátu Formuly 2 z roku 2020 nie je síce natoľko talentovaný ako jeho legendárny „predok“, no druhú šancu by si azda ešte zaslúžil.

Tej sa však zrejme – minimálne nateraz – nedočká, a to aj napriek tomu, že sú v hre ešte pravdepodobne tri voľné miesta. Zatiaľ totiž nie je jasné, kto bude o rok kolegom Daniela Ricciarda v AlphaTauri. Výkonný riaditeľ tímu z Faenzy Peter Bayer sa vyjadril, že si Taliani Austrálčana ponechajú, ale o jeho budúcom tímovom kolegovi sa ani v náznakoch nezmienil.  S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou však jazdec priebežne posledného celku v Pohári konštruktérov vzíde z dvojice Júki Cunoda – Liam Lawson.

V prípade Alfy Romeo je dosiaľ potvrdený iba Valtteri Bottas, po boku ktorého by sa mal od nasledujúcej sezóny predstaviť buď Théo Pourchaire, alebo súčasný pilot tímu z Hinwilu Kuan-jü Čou. Čo sa týka Williamsu, budúcnosť Logana Sargeanta, ktorý za Alexom Albonom zaostáva o dve triedy, z dlhodobého hľadiska zrovna ružová nie je, ale na základe filozofie Williamsu možno očakávať, že minimálne v ďalšom roku Američan v Grove ešte zotrvá.

Všetko sú to však nateraz iba dohady. Isté je akurát to, že pokiaľ sa niekto Schumachera predsa len ujme, bude to buď Alfa Romeo, ktoré sa v budúcnosti pretransformuje na nemecké Audi, alebo Williams, ktorého lodivod James Vowles si od šéfa Mercedesu Tota Wolffa, jednej z najsilnejších postáv, ktorá za Mickom stojí, nechá rád poradiť.

Darmo tu ale špekulujeme, keď z vyjadrení Sebastiana Vettela, ktorý je so Schumacherom v úzkom kontakte a má oveľa hodnovernejšie informácie, badať skepsu. „Situácia ohľadom Micka je momentálne zložitá,“ nechal sa počuť štvornásobný majster sveta pre nemeckú odnož Sky.

„K dispozícii je možno ešte jeden voľný kokpit, ale momentálne nie je ľahké, ale skôr ťažké sa tam dostať a udržať. Vždy však existuje nejaká šanca. Domnievam sa, že je dôležité, aby s Formulou 1 zostal určitým spôsobom v kontakte aj nasledujúcu sezónu.“

„Je dôležité, aby pokračoval v nastolenej práci v snahe dostať druhú šancu. Je  to nevyhnutné aj z pohľadu Nemecka. Nie je len najväčším nemeckým mladým talentom súčasnosti, ale dokonca možno jediným,“ uzavrel Vettel.