logo F1online.sk

Aston Martin vraj chce Neweyho, Marko reaguje

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2020

Jednou z najťažších váh vo Formule 1 je bezpochyby geniálny konštruktér Adrian Newey. Okamžite po podpise zmluvy Sebastiana Vettela sa začalo špekulovať o tom, že stiahnuť Neweyho do svojho tímu sa pokúsi Aston Martin. Čo je na tom pravdy?

Z pohľadu Aston Martinu by to bol veľmi veľký úlovok a Adrian Newey by sa azda nemusel tak intenzívne voči tomu brániť. V posledných rokoch pracoval na projekte Aston Martinu, na hyperaute Valkyrie, ktorý dokonca uprednostnil pred Formulou 1, takže isté spojenie tu už je.

Výhodné by to bolo, prirodzene, pre Aston Martin, ktorý by tak získal do svojich služieb Sebastiana Vettela i Adriana Neweyho zároveň; dvojicu, ktorá ovládla prvé štyri sezóny uplynulej dekády. A spolu s príchodom nových pravidiel, ktoré by navyše mali Sebastianovmu Vettelovmu jazdeckému štýlu vyhovovať, by mohli zamiešať karty.

Radosť by mal istotne i Vettel, ktorý si mal vraj do Ferrari priviesť tých najcennejších ľudí z Red Bullu — vrátane Neweyho. Takí názor majú napríklad Gerhard Berger aj Jean Alesi.

Zhruba takto si to predstavujú talianske médiá. Lawrence Stroll by to finančne istotne utiahol, no či bude vidina odštartovania niečoho nového pre Neweyho dostatočne atraktívna, je otázne.

Helmut Marko rázne zmietol zo stola všetky špekulácie. “Môžete si byť istí, že Adrian má s nami zmluvu,” vyhlásil pre AutoBild Motorsport a naznačil, prečo sa o celej veci začalo tak horlivo rozprávať — okrem toho, že Vettel podpísal zmluvu s Aston Martinom. “Adrianovi bolo nedávno umožnené otestovať jeden špeciálny Aston Martin a za to sa Strollovi poďakoval. Nič viac v tom nebolo.”