logo F1online.skF1online.sk

Nechceli by sme pasívneho jazdca, znie z McLarenu na margo Norrisovej komunikácie

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl2. 9. 2023

Lando Norris je pilot a človek, ktorý je sám sebou. Svedčia o tom či už jeho mediálne vyjadrenia, alebo vysielačky, ktoré občas vzbudia mediálny ohlas. Presne taká bola jeho komunikácia z Holandska, kde podráždene reagoval na svojho inžiniera. Ako to vnímajú v samotnom tíme?

Vysielačku i pohľad Landa Norrisa sme rozobrali v samostatnom článku. V skratke – v čase, keď sa okolo Norrisa doslova prehnali autá na intermediálnych pneumatikách, ho inžinier presviedčal o presnom opaku, teda, že je rýchlejší než oni. Britský pilot na to nereagoval pozitívne a sám si vypýtal zastávku v boxoch.

„Pochopiteľne, Lando bol frustrovaný, pretože sme v tej chvíli premrhali našu príležitosť a zostali sme na trati o kolo dlhšie než sme mali. Stalo sa to kvôli nášmu zlému čítaniu situácie, na čo Lando poukazoval,“ skonštatoval šéf tímu Andrea Stella.

Samotný Norris svoju podráždenú reakciu ľutoval. O tom, že vie byť v komunikácii s tímom dôrazný až ostrý, vieme už dlhšie. Častokrát s inžinierom debatuje o stratégii a nie raz sa jeho postrehy či zámery ukázali ako správne. Niekedy to však aj nevyšlo. Spomíname si na Rusko 2021, kde jasne odmietol otázku inžiniera o tom, či obuť intermediálne pneumatiky. Napokon tam prišiel o prvé víťazstvo v kariére.

V tíme vnímajú pozitívne, že ich jednotka sa vie ozvať. „Toto robia šampióni a nám sa páči jeho charakter. Chceme, aby sme dostávali výzvy od samotného jazdca. Naša tímová kultúra je dostatočne pevná, aby sme sa s tým vyrovnali,“ pokračoval. Ak sa pozrieme neďaleko do Ferrari, tak Carlos Sainz často podobne dáva strategické podnety, kým Charlesovi Leclerovi sa občas vyčíta, že nie je dôraznejší voči niekedy nie úplne pochopiteľným zámerom tímu.

„Radšej sa budeme pasovať s takouto výzvou než mať pasívneho jazdca, ktorý by všetko len prijímal a neprispieval by k rozvoju tímu. Nie je to teda žiadny problém. Dôležité je byť konštruktívny, čo si uvedomuje aj sám Lando. Po pretekoch to okamžite urovnal, aj vďaka kvalite svojej osobnosti ako človeka i pilota,“ doplnil Andrea Stella, ktorý narážal na to, že Norris hneď po pretekoch zašiel za svojím inžinierom a vydiskutoval si svoju komunikáciu.

Súvisiace články

Diskusia