logo F1online.sk

Albonovi sme pokazili stratégiu hneď dvakrát, priznávajú vo Williamse

Alex Albon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2023

Aj keď Williams po novom vedie bývalý hlavný stratég Mercedesu James Vowles, tento tím urobil na Veľkej cene Holandska niekoľko hrubých chýb, ktoré ho pripravili o dôležité body. Alex Albon sa po pretekoch snažil netváriť sklamane, veď ôsme miesto je pre jeho tím skvelý výsledok, ale bolo vidieť, že ho mrzela premárnená príležitosť.

Albon jazdil v záverečnej fáze pretekov na skvelom šiestom mieste, keď sa opäť rozpršalo a Williams opäť prepásol ideálnu príležitosť na prezutie pneumatík, vďaka čomu sa dopredu dostali Lewis Hamilton a Lando Norris.

Podobnú chybu urobili stratégovia aj v úvode pretekov, keď nechali oboch pilotov vytrápiť sa na mokrej trati. Albon tam stratil nesmierne výhodnú pozíciu na trati. Skvelou jazdou a prácou s pneumatikami dokázal túto chybu napraviť, aby potom na konci opäť doplatil na nesprávne rozhodnutie tímu.

„Buď zastavíte v prvom alebo v druhom kole, inak musíte zostať na trati,“ povedal šéf Williamsu James Vowles pre Motorsport.com. „Skutočnou chybou, ktorú urobilo množstvo tímov, je zastaviť po tomto ideálnom okamihu. Keď ste sa už rozhodli, tak sa toho držte.“

„My sme nezastavili, pretože na radare to spočiatku nevyzeralo tak zle. Teraz je to však už jasné. Napriek tomu sme sa dokázali vrátiť na bodované priečky. Nebolo to vyslovene príšerné rozhodnutie, ale bolo nesprávne,“ dodal.

Treba povedať, že po Holandsku budú spytovať svedomie mnohé tímy. Stratégiu nezvládli ani Mercedes a McLaren, Ferrari zas zabudlo pneumatiky a taký Alpine s Red Bullom sa rozhodli úplne zbytočne prezúvať na pneumatiky do veľkej vody. Samozrejme, posledného menovaného to nemusí príliš mrzieť, keďže má pred ostatnými obrovskú výkonnostnú výhodu.

„Musíme sa pozrieť na naše systémy, komunikáciu a nástroje, či nenájdeme v našich procesoch priestor na zlepšenie, pretože aj neskoršie prezúvanie na intermediálky prišlo o kolo neskoro. Musíme sa nad tým zamyslieť,“ povedal Vowles.

„Vieme, že to bolo o kolo neskôr. Ako sa však pri spätnom pohľade môžeme so všetkými informáciami nabudúce rozhodnúť lepšie,“ dodal Vowles.

Súvisiace články