logo F1online.skF1online.sk

Horner odmieta akékoľvek dohady: Pérez zostáva v Red Bulle!

Christian Horner a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2023

Helmut Marko a Christian Horner po celý rok neustále opakovali, že Sergio Pérez bude pokračovať v Red Bulle v roku 2024, aj keby traktory padali. Potom však v predvečer holandského víkendu Rakúšan prehlásil, že vo Formule 1 „nie je nič stopercentne isté“. Nasledoval ďalší matný výkon Mexičana v Zandvoorte a obaja mocipáni Red Bullu museli opäť všetko udať na pravú mieru.

Aj keď to má Pérez nesmierne náročné, v tejto sezóne zažil množstvo negatívnych okamihov. Naposledy v Holandsku, keď sa kvalifikoval na siedmom mieste so stratou 1,3 sekundy na tímového kolegu, potom sa v pretekoch na vode najprv roztočil a nakoniec prekročil rýchlosť v boxoch.

Pre úplnosť treba dodať, že Péreza celkom nepekne „zarezal“ vlastný tím, keď povolal do boxov najprv Maxa Verstappena, čím ho bez boja promoval do čela pretekov. Takýto krok je pre sebadôveru každého športovca obrovskou fackou, ale Checo svoj osud prijal s pokorou, čo mu určite slúži ku cti. Paradoxne mu presne tento prístup môže udržať miesto v Red Bulle. Poslušnosť a pravidelné umiestnenia na pódiu sú cestou k zotrvaniu v tíme.

„Checova situácia na budúci rok je jasná,“ pokúsil sa raz a navždy ukončiť špekulácie jeho šéf Christian Horner. „Je jazdcom Red Bullu a máme s ním platnú dohodu.“

„Bez ohľadu na dohodu sme spokojní s jeho prácou. Videli ste jeho dnešnú jazdu. Mal smolu s obmedzovačom rýchlosti v boxovej uličke, ale je druhý v celkovom hodnotení a okrem Maxa je jediným jazdcom, ktorý v tomto roku dokázal vyhrať preteky.“

„Je ľahké kopať doňho, keď je meradlo na druhej strane garáže také vysoké, ale Checo bude naším jazdcom v roku 2024,“ zopakoval Horner.

Tieto slová nás vracajú k večnej polemike, či je to auto alebo jazdec? V Red Bulle radi hovoria, že Verstappen má na súčasných výsledkoch obrovský podiel, čo jeho kritici budú vždy spochybňovať. Je zrejmé, že charakteristiky monopostu RB19 Maxovi nesmierne vyhovujú. Nikdy sa však nedozvieme, ako by si počínal napríklad vo Williamse alebo s konkurencieschopnejším tímovým kolegom po svojom boku.

„Max je v tejto fáze svojej kariéry skrátka nedotknuteľný. Nemyslím si, že ktorýkoľvek jazdec na rošte by bol schopný dosiahnuť to, čo on v tomto aute,“ povedal Horner.

„Byť jeho tímovým kolegom je v niektorých ohľadoch asi tá najnezávideniahodnejšia práca, pretože latka je veľmi vysoko. Musíte sa pozerať na časy a výsledky. Nebyť Maxa, Checo by vyhral ďalšie štyri alebo päť pretekov. Odvádza teda svoju prácu poriadne a je celkovo druhý v šampionáte. Videli ste jeho dnešný výkon. Mal smolu, že prekročil rýchlosť v boxoch, ale dúfam, že do konca roka pridá ďalšie víťazstvá,“ povedal šéf Red Bullu.

Ťažko však povedať, či by bol Pérez schopný vyhrať „ďalšie štyri alebo päť pretekov“, keď z posledných ôsmich veľkých cien skončil druhý za Maxom len jediný raz.

Súvisiace články

Diskusia