logo F1online.sk

Wolff dumá, čo sa to deje v Red Bulle. Pérezova strata je “čudná” a “bizarná”

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2023

Je vôbec možné, aby dvoch tímových kolegov v dvoch totožných monopostoch delilo na takej krátkej trati viac ako 1,3 sekundy? Túto otázku si po holandskej kvalifikácii nekladú len fanúšikovia, ale aj súperi. Podľa Tota Wolffa je Pérezova strata nepochopiteľná, hoci v Red Bulle tvrdia, že na ňu existuje prosté vysvetlenie.

Asi nikto nespochybňuje fakt, že Max Verstappen je lepším pilotom z dvojice jazdcov Red Bullu. Je však až o toľko lepší, že by Mexičanovi v kvalifikácii nadelil viac ako sekundu? Tieň podozrenia z uprednostňovania jedného jazdca pred druhým už padá aj na samotný Red Bull. Frédéric Vasseur sa cez týždeň nechal počuť, že všetky tímy podporujú oboch svojich jazdcov rovnako “s výnimkou Red Bullu pri Verstappenovi a Pérezovi”.

Vasseur zrejme túto tému rozoberal aj so svojím veľmi dobrým kamarátom Totom Wolffom, keďže ten sa po holandskej kvalifikácii pristavil presne nad rozdielom medzi Verstappenom a Pérezom. Mexičanovo manko označil ako “čudné” a “bizarné”.

“Checo nie je idiot,” hovorí Toto Wolff, šéf Mercedesu. “Celé roky sme videli, že Checo je víťaz, vyhral viacero veľkých cien aj keď bol v Racing Pointe. Nedokážem to pochopiť.”

“Videli sme, že Max zničil každého jedného tímového kolegu. Azda to bolo jeho schopnosťou postaviť si auto, ktoré sa veľmi ťažko ovláda, ale vie byť rýchle. Toto spôsobuje rozdiely. V súvislosti s 1,3-sekundovou stratou som však nepočul žiadne normálne vysvetlenie. Je to čudné,” zamýšľal sa 51-ročný Rakúšan.

Red Bull istotne neprepašoval do garáže Sergia Péreza premaľovaný monopost AlphaTauri. Musí existovať uveriteľné vysvetlenie a Sergio Pérez s Helmutom Markom po sobote s jedným prišli. Mexičan obviňuje “množstvo prerušení”, ktoré narušili jeho rytmus, ale aj nesprávnu stratégiu v závere Q3.

“Pravdepodobne sme stavili na nesprávnu taktiku. Chceli sme zajazdiť dve prípravné kolá a potom jedno merané. Pravdepodobne sme však príliš tlačili na pneumatiky,” hľadá vysvetlenie Sergio Pérez. Aj keď sa viacerí jazdci dokázali zlepšiť, on sa prepadol. Berie to športovo. “Po kvalifikácii ste vždy múdrejší. Teraz sme však na siedmej priečke…”

Helmut Marko vyrukoval s rovnakým vysvetlením ako jeho jazdec. Rozhodnutie bolo “nesprávne” a podľa neho práve ono “určite rozhodlo”. Zároveň však zdôrazňuje, že za strategické rozhodnutia v kvalifikácii sú zodpovední “Sergio a jeho inžinier”.

Marko sa kritike nevyhýba. “Naše auto má viac rýchlosti, než čo ukazuje siedme miesto. Byť Maxovým kolegom je momentálne tá najnevďačnejšia úloha. A vieme aj to, že Sergio nie je zrovna najlepší kvalifikant.”

Dokáže si zachrániť česť v nedeľu? Pérez je pripravený začať “dobrým štartom a potom sa posúvať vyššie štartovým poľom”. “Určite to bude náročné, no som presvedčený, že uspejeme, aj keď máme okolo seba niekoľko rýchlych áut.”

Jedno z nich patrí Albonovi. “Alex má zatiaľ naozaj vydarený víkend, Williams zas dobrú maximálku. Som zvedavý, ako sa nám bude proti nim dariť.”

Bojovať s Albonom vo Williamse, tým by sa žiaden pilot Red Bullu nemal chváliť. Ale nič to, aspoň sa Sergio Pérez v nedeľu bude môcť pýšiť parádnymi predbiehacími manévrami proti monopostom z druhého sledu a možno sa dočká aj titulu jazdca dňa. Pretože to je jediný titul, na ktorý v tejto sezóne môže pomýšľať.