logo F1online.skF1online.sk

Leclerc sa obáva, že žiadny tím nedobehne Red Bull pred rokom 2026

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2023

Čaká nás vyrovnanejší rok 2024 alebo uvidíme rovnaký scenár ako v ére dvojitých a fúkaných difúzorov? Red Bull má v súčasnosti nesporne veľký náskok, ktorý nebude ľahké rýchlo zmazať. Pre Ferrari, Mercedes a ďalších je práve toto hlavná úloha pred štartom novej sezóny, ale bude to v ich silách?

Pri pohľade na súčasnú dominanciu Red Bullu sa natíska otázka, prečo by za týchto okolností mal monopost RB19 šliapať na sto percent? Mnohí máme dodnes v čerstvej pamäti vyjadrenie Paddyho Lowa (dementované Totom Wolffom), podľa ktorého Mercedes na začiatku hybridnej éry úmyselne znižoval výkon svojich motorov, aby nevyhrával s priveľkým náskokom.

Čo ak v súčasnosti robí Red Bull niečo podobné a necháva si v rezerve nejakú tú desatinu? V takom prípade pôsobia vyhliadky súperov pred sezónou 2024 vskutku bezútešne.

„Snažíme sa ich dohnať, ale celkom určite majú veľký náskok,“ vyhlásil pilot Ferrari Charles Leclerc. „Bude naozaj veľmi ťažké ich dohnať pred zmenou pravidiel.“

Od počiatku éry prísavného efektu na štarte sezóny 2022 vyhral Red Bull 29 z 34 veľkých cien, pričom z tých piatich vyhral tri Leclerc, jednu jeho tímový kolega Carlos Sainz a jednu George Russell.

„V porovnaní s minulými rokmi dokážu byť všetci k Red Bullu omnoho bližšie v kvalifikácii. Keď v minulosti niektorý z tímov dominoval, platilo to o kvalifikácii aj pretekoch, ale dnes z nejakého dôvodu dominuje Red Bull hlavne v pretekoch – rozdiely sú v pretekovom tempe oveľa väčšie ako v kvalifikácii, takže presne na tom všetci pracujeme,“ vysvetlil Leclerc.

„Stále je pred nami veľa práce. Na nasledujúce víkendy chystáme pár vylepšení, ktoré nám pomôžu urobiť krok vpred, ale s týmito citlivými autami nás môžu čakať aj prekvapenia, pretože malá zmena môže znamenať veľký rozdiel. Dúfajme, že presne to sa nám aj podarí,“ dodal Charles.

Súvisiace články

Diskusia