logo F1online.skF1online.sk

Vettel: Nikomu nechcem nič diktovať alebo zo seba robiť anjela

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 8. 2023

Sebastian Vettel je dnes už penzionovaný pretekár a nezdá sa, že ho ešte niekedy uvidíme v kokpite. Štvornásobný šampión sa vrhol do environmentálnych problémov s rovnakou vervou, ako kedysi bojoval o tituly vo Formule 1. Všetko nasvedčuje tomu, že práve okolo tejto otázky sa bude točiť jeho ďalší život, nie okolo pretekov.

Sebastianov prerod, ak to tak vôbec môžeme nazvať, je vskutku pozoruhodný, pretože sa pustil do tejto problematiky až v úplnom závere svojej kariéry. Zdalo sa, akoby dovtedy venoval všetko svoje úsilie úspechu na trati, ale potom si uvedomil, že v živote sú aj dôležitejšie veci ako Formula 1, nech to už vnímate pozitívne alebo negatívne.

Po skončení kariéry spomínajú vyslúžilí pretekári hlavne na staré časy, keď boli mladí, silní a neporaziteľní. Vettel však nie. Od jeho odchodu je preňho naďalej primárnou témou ekológia.

„Pred pár rokmi som si začal počítať moju uhlíkovú stopu. Spísal som si každý kilometer v aute, každú noc v hoteli,“ povedal Vettel pre oficiálnu stránku Red Bullu.

„Keď som videl to číslo a porovnal ho s priemerným obyvateľom, vyrazilo mi to dych. Rozhodol som sa, že to obmedzím. Zníženie počtu letov sa postaralo o redukciu väčšej časti mojej uhlíkovej stopy, preto som okrem Silverstone a Budapešti cestoval na všetky európske podujatia autom,“ vysvetlil Vettel, ktorý jedným dychom dodáva, že nikoho k ničomu nenúti.

„Nikomu nechcem nič diktovať alebo zo seba robiť anjela, ale začal som od seba. Nemal som pocit, že si niečo odriekam, skrátka mi to pripadalo úplne logické, ako všetky ostatné menšie zmeny, ktoré som vo svojom živote urobil. Cítil som sa veľmi spokojný,“ dodal Vettel.

Toto mu skutočne nemôžu uprieť ani jeho kritici, pretože Sebastian skutočne začal od seba, založil včeliu farmu, vysádzal stromy, na okruh prichádzal na bicykli, v Silverstone sa pridal k dobrovoľníkom a upratoval po fanúšikoch atď. Takýmto spôsobom pokračuje. Lietanie predstavovalo najväčšiu záťaž na životné prostredie v jeho živote, tak jednoducho prestal lietať. Podľa vlastných slov mu to nechýba.

„Pre tínedžera je vodičský preukaz lístkom na slobodu. Na preteky som zvykol jazdiť autom, ale bolo to príliš únavné, takže prišlo k slovu lietadlo a potom súkromné lietadlo, pretože mi umožnilo ohromne ušetriť čas. Urobiť krok späť bol príjemný pocit, môžete lepšie plánovať a vziať veci do vlastných rúk,“ hovorí Vettel.

„Nemohol som sa plaviť do Austrálie, inak by som zmeškal preteky, ale keď som mohol, vždy som sa rád vrátil na pevninu a pozoroval veci, ktoré by som z kabíny lietadla nevidel. Zistil som, že tá strata času nie je vôbec stratou,“ dodal Seb.

Súvisiace články

Diskusia