logo F1online.sk

Waché: Prekvapili nás hlavne naši súperi, ktorí neodviedli dostatočne dobrú prácu

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2023

Je súčasný Red Bull naozaj taký dobrý alebo len jeho súperi skrátka nezvládli obrovskú zmenu pravidiel v minulej sezóne? Možno by sme si pri hodnotení súčasnej dominancie jedného tímu mali klásť práve túto otázku. Aj technický riaditeľ Red Bullu Pierre Waché tvrdí, že monopost RB19 v ničom zvlášť nevyniká, to skôr autá súperov bojujú s obrovskými problémami.

Red Bull v tejto sezóne prekonáva jeden rekord za druhým a niekoľko ich ešte môže stanoviť, napríklad stále by mohli vyhrať všetky preteky v sezóne, čo sa ešte nikdy nestalo. Monopost RB19 má dostatočný náskok a Red Bull robí pramálo chýb, takže sa niečo také môže podariť.

Podľa jedného z jeho tvorcov, technického riaditeľa stajne Pierra Wachého, však toto auto nie je žiadnym stelesnením dokonalosti. „Je priemerne dobré vo všetkých oblastiach, čo je základ dobrého auta.“

„Nevyniká v jednom aspekte. Podľa nás je naše auto dobré, pretože je rýchlejšie než ostatné, ale v zásade by som nepovedal, že sme odviedli fantastickú prácu. Odviedli sme dobrú prácu,“ povedal Waché pre Motorsport.com.

„Viac nás prekvapili ostatní, ktorí podľa mňa neodviedli takú dobrú robotu. To je dôvod, prečo boli na začiatku roka naše očakávania odlišné. Nechcem sa tváriť skromne alebo niečo podobné, ale keď niektoré tímy dokážu v rozmedzí troch pretekov zrýchliť o sekundu na kolo, tak to znamená, že keď dáte veci dokopy, budete na tom slušne. Nevyžaduje si to dvojročný vývoj,“ hovorí francúzsky inžinier.

Beztak však mal Red Bull dobre našliapnuté už na konci minulej sezóny, keď vyhral desať z posledných jedenástich pretekov. Táto prevaha sa predsa musela nejako pretaviť v tejto sezóne a mala by sa prejaviť aj v tej budúcej.

Napriek tomu sa takáto dominantná sezóna neočakávala. Ferrari presunulo zdroje na vývoj tohtoročného monopostu o niečo skôr a Mercedes vyzeral byť na konci sezóny v dobrej forme, pričom koncept bez bočníc ukazoval slušný potenciál. Papierovo mali týmto tímom pomôcť aj drobné zmeny technických pravidiel, ale nič z toho sa nakoniec nepotvrdilo.

„Neočakávali sme to,“ hovorí Waché. „Predpokladali sme, že sa ocitneme v súboji s Mercedesom a Ferrari. Mysleli sme si, že naša výhoda z konca minulej sezóny nebude stačiť, pričom zmeny pravidiel v oblasti podlahy mali tieto tímy posunúť vpred.“

„Okrem toho sme na jeseň a v zime mali niečo stratiť pre obmedzenie času na vývoj vo veternom tuneli, takže vyhliadky na úspech vyzerali byť zložité. Áno, pohľad na začiatok sezóny bol pre nás prekvapivý,“ prikývol Waché.