logo F1online.sk

Čaká nás minimálne päť rokov, hovorí Vowles

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2023

Niektoré tímy začínajú päťročnicu každé dva roky, niektoré fungujú ako dobre namazaný stroj, iným stačí aj samotné prežitie. Williams patril do poslednej kategórie dlhé roky, ale jeho nový šéf James Vowles sľubuje lepšie zajtrajšky. Fanúšikovia tohto tradičného tímu sa však budú musieť obrniť poriadnou trpezlivosťou.

Vowles, ktorý zasadol do stoličky šéfa stajne vo februári, na verejnosti hovorí o päťročnom pláne. Tieto slová sú fanúšikom F1 dobre známe, aj keď povestnú päťročnicu sa podarí zrealizovať len málokomu.

James bol svedkom dvoch neúspešných cyklov s tímami BAR a Honda, ale projekt Mercedesu pod vedením Rossa Brawna a Tota Wolffa už bol dokonalo úspešný. Niečo podobné by Vowles rád zopakoval aj s Williamsom, ale má to niekoľko nemalých háčikov. Tým najväčším je fantasticky zastaralé vybavenie v Grove.

„Aj keby sme niektoré zariadenia začali budovať a obnovovať hneď zajtra, potrvá dobrých 36 mesiacov, kým bude všetka infraštruktúra hotová. Veľmi sa teda líšime od mnohých ďalších tímov, ktoré už majú všetko na mieste,“ hovorí Vowles.

„Realizácia menších projektov si vyžaduje minimálne 24 mesiacov, nehovoriac o zmene správania, kultúry, systémov alebo správnom rozložení zdrojov. Hovoríme len o budovách a infraštruktúre, ktoré nám chýbajú.“

„Urobiť úplné minimum znamená vybudovať potrebnú infraštruktúru, naučiť sa s ňou pracovať a dotiahnuť sa na tých, ktorí ňou disponujú už pätnásť rokov. Keď zakaždým hovoríme o piatich rokoch, dáva to zmysel, ale vždy záleží, aká je vaše východzia pozícia, koľko strácate na tých pred vami a akú máte infraštruktúru,“ dodal Vowles.

Ako sám hovorí, nástroje a infraštruktúra sú jedna vec, úplná zmena nastavenia druhá. Williams sa roky pohybuje na dne celkového hodnotenia a tento tím sa nevyhnutne musí naučiť vyhrávať. Cesta k víťazstvám však nepozostáva len z nástrojov a infraštruktúry.

„Kultúru nezmeníte z noci na deň. Na základe vlastných skúseností môžem povedať, že zmena kultúry v organizácii s 800 zamestnancami potrvá tri roky. S týmto číslom som prišiel sám, ale prešiel som si tým veľakrát, aby som to videl na vlastné oči,“ hovorí bývalý stratég Mercedesu.

„V súčasnosti nemáme peniaze, aby sme priviedli skúsených šampiónov, ale infraštruktúra a kultúra prinesú výsledky. Dá sa to, ale spomaľuje nás rozpočtový strop, takže celkom jednoznačne zaostávame za najlepšími,“ dodal Vowles.

Súvisiace články