logo F1online.sk

Čandhok: Verstappen zlomil Péreza už v Miami

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 8. 2023

Už v počiatočnej fáze ročníka bolo zrejmé, že o víťazstvo v šampionáte sa pobijú jazdci Red Bullu. Aj keď bol jasným favoritom na celkový triumf Verstappen, Pérez sa spočiatku držal statočne a svojmu holandskému náprotivkovi bol vyrovnaným súperom. Z ničoho nič však začal výkonnostne upadať a jeho psychika sa rozsypala ako domček z karát. Kde treba hľadať príčinu? V ktorom momente dvojnásobný majster sveta Mexičana zlomil? Podľa Karuna Čandhoka môže za všetko priebeh pretekov v Miami, ktorý miestami pripomínal hru mačky s myšou.

Pérez sa na začiatku aktuálneho ročníka dušoval, že hodlá zvíťaziť v súťaži jednotlivcov a pripísať si na konto premiérový titul majstra sveta. A veru nezostal len pri slovách. Dve z prvých štyroch podujatí ovládol, pričom v poradí piatom Miami štartoval z pole position.

Jeho tímový kolega Max Verstappena pre kvalifikačný chaos vyštartoval do pretekov až z piateho radu. Zdalo sa, že Pérezovi, ktorý má navyše povesť špecialistu na mestské trate tak už nič nestojí v ceste za víťazstvom.

Opak však bol pravdou, Holanďan sa predral štartovým poľom ako nôž maslom a už onedlho sa Mexičanovi ukazoval v spätných zrkadlách. Nakoniec ho v 48. kole predbehol, čím rodáka z Guadalajary podľa slov Čandhoka zlomil – a to nadobro.

„Vrátim sa k tomu, čo na začiatku roka predviedol v Džidde, ale obzvlášť v Baku. David Croft [komentátor Sky Sport, pozn. red.] a ja sme boli v komentátorskom boxe s ostatnými novinármi a hovorili sme o tom, že aj keby sa Red Bull rozhodol pre inú stratégiu, Pérez by tak či onak Maxa predbehol a tieto preteky vyhral,“ nechal sa počuť v podcaste Sky Sports F1 Čandhok.

„Podal nesmierne presvedčivý výkon, a to pravdepodobne na jednom z okruhov, kde býva najsilnejší. Odkedy ho však v 48. kole v Miami predbehol Verstappen, išlo to s ním dolu vodou. Po tom, čo sa Max cez neho dostal v Spa, mu za 27 kôl nadelil 22 sekúnd. To je veľmi veľa, obzvlášť na trati, kde idete veľkú časť na plný plyn a v podstate po priamke.“

„Je to pre mňa dôvod na obavy, azda jediný dôvod na obavy, aký môže Red Bull mať. Je štvrtým tímovým kolegom [po Ricciardovi, Gaslym a Albonovi, pozn. .red], ktorého zlomil? Kto pri ňom dokáže vydržať?“

„V Red Bulle ich to však asi netrápi, pretože si povedia, že v skutočnosti nepotrebujú niekoho, kto by mu bol vyrovnaným súperom, sú radi, že je Pérez o pol sekundy pomalší a nestojí mu v ceste, veď auto je beztak dostatočne dobré na to, aby s ním Max dokázal dominovať,“ uzavrel niekdajší pilot HRT.

Súvisiace články