logo F1online.sk

Nikto mi nič nepovedal, tvrdí Pérez. Tím ho ubezpečoval, že zostane

Sergio Pérez
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2020

Po siedmich rokoch vo Force Indii a Racing Pointe sa Sergio Pérez s tímom bude musieť rozlúčiť. O rok ho v ňom nahradí Sebastian Vettel, o čom sa vraj Pérez dozvedel len pár hodín predtým, ako sám na sociálnych sieťach informoval, že si bude musieť hľadať nové pôsobisko.

Stalo sa tak aj napriek viacerým vyhláseniam Racing Pointu, podľa ktorých tím dodrží záväzky voči svojim jazdcom. V prípade Sergia Péreza malo ísť o dodržanie zmluvy, ktorú tento rok predĺžili o ďalšie tri sezóny.

A hoci treba uznať, že vyjadrenia tímu pre verejnosť nemusia vždy odzrkadľovať celú pravdu, v rámci tímu sa čaká o niečo väčšia miera transparentnosti. V Racing Pointe to ale neplatilo, o svojom konci sa Pérez dozvedel v stredu, keď mu zavolal Lawrence Stroll a oznámil mu, že tím sa uberie “iným smerom”.

“Nikto mi nič nepovedal, ale už som pár vecí zistil. Konečné potvrdenie prišlo včera,” opisoval na štvrtkovej tlačovke svoj pohľad Sergio Pérez. “Je to v pohode. V tomto tíme som bol sedem rokov a viem, že všetko má svoj začiatok i koniec. Ešte nám zostáva deväť pretekov, aby sme naplnili jeden druhého hrdosťou.”

Sergio Pérez pôsobil v posledných týždňoch sebavedomo. Nechal sa počuť, že špekulácie okolo Sebastianovho Vettelovho prestupu nie sú položené na reálnych základoch. Vraj malo byť “len otázkou času”, kedy sa konečne rozplynú.

Tie špekulácie sa však potvrdili… “Podľa spätnej väzby, ktorú som dostával, tím chcel, aby sme spolu pokračovali,” ozrejmil 30-ročný Mexičan. “V zákulisí prebiehali nejaké rozhovory o kontraktoch a podobných veciach, ale nebudem to zverejňovať, pretože si myslím, že tieto veci by mali zostať medzi mnou a tímom. Prešli sme si pár vecami v kontrakte. Nakoniec, teda včera, mi oficiálne povedali, že už nebudeme pokračovať. Nečakal som to.”

Pérez si bol taký istý svojím miestom, že so žiadnym ďalším tímom nerokoval. Povedal to pred VC Španielska a uviedol to aj vo svojom vyhlásení zo stredy. Priznal, že nemá žiaden “plán B”. Z tohto dôvodu by privítal, keby bol voči nemu Racing Point otvorenejší.

“Rozumiem tomu, že rokovania prebiehali. Možno trvali dlhšie, než som si myslel. Ale trochu transparentnosti by pomohlo aj mojej budúcnosti. Obzeral by som sa aj po nejakom pláne B, čo by ale pravdepodobne nič nezmenilo,” odkázal Pérez.

O Sergia Péreza a jeho štedrých sponzorov bude ešte medzi tímami s voľnými sedačkami veľká bitka. Tvrdí však, že vo Formule 1 nebude chcieť zostať za každých okolností.

“Mojím hlavným cieľom je zostať v F1. Cítim, že som stále veľmi mladý a hladný a chcem vo Formule 1 pokračovať. Ale musí sa objaviť správny balík. Balík, ktorý mi dodá maximum motivácie, aby som dal do toho v každom kole 100 percent,” zdôraznil Pérez. “A musí to byť aj dlhodobý projekt s cieľom na rok 2022, pretože očakávam, že zmena pravidiel bude mať veľký dopad. To je aj hlavný dôvod, prečo chcem pokračovať aj po roku 2022 — pretože cítim, že sa objaví veľa príležitostí.”

“Nečakám, že by som tak skoro prijal nejaké rozhodnutie. Budem na to potrebovať nejaký čas. Ak nenájdem v F1 nič atraktívne, tak budem rozmýšľať aj nad inými sériami a inými vecami. Uvidíme,” doplnil.