logo F1online.sk

Wolff vysvetľuje, prečo bola dominancia Mercedesu divácky atraktívnejšia

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2023

Nová éra Formuly 1 priniesla aj novú éru dominancie jedného tímu. V súčasnosti kraľuje Red Bull Racing, a to dokonca spôsobom, ktorý v histórii športu nemá obdobu — ešte nikto nikdy nevyhral trinásť veľkých cien v rade. Toto Wolff si myslí, že pre diváka to nie je nič moc a zaujímavejšie boli roky, keď bol na tróne Mercedes.

Časť fanúšikov je z dominancie Red Bullu znechutená. Na sociálnych sieťach sa jednotlivé strany už tradične naťahujú. Priaznivcom efjednotky, ktorí vyjadrujú svoju nespokojnosť, vyčítajú, akoby mali zmapované každé ich vyjadrenie: A kde ste boli, keď dominoval Mercedes?

Toto Wolff má pre nich argument, ktorý by mohli použiť. Aj keď Mercedes vyhral osem konštruktérskych titulov za sebou a Lewis Hamilton sa stal sedemnásobným majstrom sveta, v týchto rokoch sa vraj o tituly bojovalo. Dnes má Red Bull dvakrát viac bodov v konštruktéroch ako ktokoľvek iný a Verstappen strčil Péreza do vrecka.

“Neviem, či naša dominancia bola porovnateľná, alebo či bola menej výrazná. Myslím si, že v niektorých rokoch sme na tom boli rovnako,” pripustil Toto Wolff, ale hneď poukázal na jeden obrovský rozdiel. “U nás sa však aspoň bili dve autá, čo všetkých trochu viac zabavilo. Dnes to tak nie je.”

Mercedes na začiatku hybridnej éry priniesol duel medzi Lewisom Hamiltonom a Nicom Rosbergom, ktorému sa dokonca podarilo uchmatnúť Britovi jeden titul. Nasledovala o čosi menej atraktívna bitka medzi Hamiltonom a pomerne krotkým Bottasom, ktorého možno porovnávať s dnešným Pérezom.

Aj keby to Mercedesu pomohlo, Toto Wolff je už tradične proti tomu, aby FIA umelo zasahovala do vývojového boja. V každom prípade náskok Red Bullu ho ohromil. “Ja vždy tvrdím, že tu platí meritokracia. Je na nás, aby sme vrátili úder. Očakávali sme, že rozdiel bude taký veľký? Rozhodne nie.”

Je možné, že bude horšie. “Vyzerá to tak, že s posledným balíkom vylepšení získali ďalšiu výhodu. Opäť sa však vraciam k tomu, že musíme poriadne zabrať a odviesť čo najlepšiu prácu.

V padoku sa pred časom špekulovalo, že Liberty Media chce presvedčiť Red Bull, aby do druhého kokpitu posadil megahviezdu. Dôvod je jednoduchý: Keď už dominuje, nech sa o titul pobijú aspoň dvaja jazdci v jeho tíme. Len si predstavte súboj Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona, prípadne Verstappena a Alonsa s rovnakou technikou. Avšak, najskôr šlo o zbežné prianie niektorých novinárov ako o reálnu snahu vedenia F1.

“Zvládnuť dvoch alfasamcov je vždy ťažké,” poznamenal Christian Horner v Belgicku, keď si zaspomínal na “dosť iskrivý” vzťah medzi Sennom a Prostom. Práve k nim prirovnáva Maxa Verstappena. “Porovnávať jazdcov z iných generácií je vždy ťažké, ale Ayrton Senna a Alain Prost sú legendami tohto športu. Myslím si, že Max sa veľmi rýchlo pridáva k tejto skupinke.”

Kvíz: Sleduješ F1 poriadne? (Kvíz 08)

Počet otázok: 20
V nasledujúcom kvíze preveríme, či sleduješ efjednotku naozaj poriadne. Máme pre teba pripravených 20 otázok najmä z posledného mesiaca, ktoré sa budú týkať jazdcov, pretekov, ale aj zákulisia. Odpovede na všetky otázky bude poznať len skutočný skalný! Patríš medzi nich?
Spustiť kvíz