logo F1online.sk

McLaren vyvrátil tvrdenia, že vďaka vylepšeniam získal až jednu sekundu na kolo

Lando Norris
© Filip Škripko
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková26. 7. 2023

McLaren v zime nesplnil svoje ciele v oblasti vývoja, avšak v priebehu sezóny urobil obrovský pokrok, čím súperov dostal do pomykova. Šéf stajne Andrea Stella však odmieta tvrdenia, že ich nedávny balík noviniek priniesol zlepšenie až o sekundu na kolo.

„Papájoví“ v Silverstone zaznamenali prvé pódiové umiestnenie od apríla 2022. Ich radosť sa následne vystupňovala na Hungaroringu, kde Lando Norris obsadil druhú priečku. McLaren tak nechal za sebou Ferrari, Aston Martin či Mercedes.

Práve šéf „čiernych šípov“ Toto Wolff nedávno naznačil, že McLaren v posledných týždňoch získal celú sekundu na kolo. Jeho náprotivok zo stajne z Wokingu s tým však nesúhlasí. „Aby som bol úprimný, neurobili sme zatiaľ žiadny poriadny číselný odhad. Mali sme vlastný interný odhad založený na tom, čo sme videli na aerodynamických mapách. O toto číslo sa naozaj nemôžem podeliť, ale nebola to jedna sekunda.“

„Myslím si, že správanie auta a vývoj pomohli aj pneumatikám. To prináša ďalšie zlepšenie časov na kolo. Povzbudilo nás, že sme urobili pokrok v stredne rýchlych zákrutách, čo vidieť aj v porovnaní s našou konkurenciou. Videli sme tiež, že v pomalých zákrutách sme v Maďarsku stratili čas, čo potvrdzuje, že na tom ešte musíme popracovať,“ potvrdil Stella.

Na margo výkonnosti McLarenu počuť v padoku samú chválu. Bývalý pretekár F1 Nico Rosberg si myslí, že ich návrat na víťazný stupienok je len otázkou času. „Samozrejme, trať v Spa je extrémne iná, ale videli sme, aký je McLaren rýchly na rovinkách, takže by to malo byť v poriadku. Ich vývoj v priebehu sezóny je pôsobivý. Je nezvyčajné, aby tím urobil taký obrovský skok z trinásteho miesta na druhé. Pre Maxa budú výzvou, blíži sa ich víťazstvo v pretekoch. Lando je neuveriteľný, je to svetová trieda.“

„Je neuveriteľné, čo dokázali. Niekedy si nie som úplne istý, či naozaj tomu všetkému stopercentne rozumejú, ale ak áno, tak je to fenomenálne. A to ešte ani nemajú spustený nový aerodynamický tunel. Stále používajú ten svoj starý, o ktorom vieme, že má obrovské obmedzenia,“ hovorí ohromený bývalý pilot Mercedesu.

Súvisiace články