logo F1online.sk

Hamilton: Ako obohraná platňa opakujem, aby sme sa vydali cestou Red Bullu

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 7. 2023

Po sobotňajších oslavách prišlo vytriezvenie. Mercedes sa opäť vozil na húsenkovej dráhe, ktorá sa od začiatku minulého roka nie a nie skončiť. Lewis Hamilton si všíma kolísavé výkony a nedostatky svojho monopostu, a preto tímu prízvukuje, aby už konečne skopíroval očividne najlepšie riešenie v padoku, s ktorým vyrukoval Red Bull.

Pole position je na technickom Hungaroringu predpokladom na zisk dobrého výsledku. Lewisovi Hamiltonovi však kvalifikačné víťazstvo nestačilo ani na pódiovú trofej. V histórii maďarských veľkých cien sa len šiestykrát stalo, že by si držiteľ pole position nedokázal udržať pozíciu lídra aj po skončení úvodného kola. Pred ním mali takúto smolu Alain Prost v roku 1993, Michael Schumacher v sezóne 2000, Nico Rosberg na VC Maďarska 2016 a Lewis Hamilton v rokoch 2008, 2015 a teraz.

“Nemal som úplne najhorší odpich, ale očividne nebol taký dobrý ako Maxov. Trochu sa mi pretočili kolesá,” vysvetlil stratu pozícií na štarte Lewis Hamilton. “Max bol na vnútrajšku, vytlačil ma a predbehli ma aj oba McLareny. Určite to nebol dobrý štart a trochu mi pripomenul rok 2015, keď som sa prepadol z prvého miesta.”

Mercedes zvykne mať v nedeľu dobré tempo, preto sme sa mohli domnievať, že ešte ponaháňa Landa Norrisa a možno aj Maxa Verstappena. Nestalo sa. Monopost ožil, až keď sa palivová nádrž začala vyprázdňovať.

“Potom som skrátka nemal rýchlosť, aby som s ostatnými držal krok. V prvom stinte malo naše auto hrozný balans. Bolo dosť nedotáčavé, uprostred zákrut som však chytal pretáčavé šmyky. Nedokázal som s nimi držať krok,” pokračoval štvrtý muž nedeľných pretekov.

Najlepšie sa cítil po poslednej návšteve mechanikov. “V ďalších stintoch sa už monopost ovládal ľahšie. V poslednom stinte sme na tom boli oveľa lepšie. Keby sme mali takú rýchlosť stále, dopadlo by to o čosi lepšie.”

“Beriem však pozitíva zo soboty. Tím sa úžasne snažil, aby nás dostal tak vysoko a v kvalifikácii sme všetkých porazili. Ukázalo sa tiež, že aj keď nemáme najrýchlejšie auto, tak to bolo neuveriteľné kolo. Čaká nás veľa práce,” skonštatoval Hamilton, keď obrátil svoju pozornosť k nedeli. “Sme ešte veľmi ďaleko od toho, aby sme v pretekoch porazili Red Bull, a teraz sme aj za McLarenmi. Musíme ísť naplno.”

V Maďarsku sa zdá, akoby sa Mercedes zlepšil počas jázd s malým množstvom paliva. Strieborné šípy si však tým nie sú také isté. “Auto nie je oveľa rýchlejšie, ono bolo rýchlejšie len tento víkend. Nik však nepozná skutočný dôvod.”

Hamilton však šípi, že sa treba inšpirovať Red Bullom. A ktovie, možno im v tom pomôžu aj sobotňajšie fotky podlahy Red Bullu RB19 z objektívu Martina Trenklera. “Máme väčšie krídla ako niektorí súperi, napríklad Red Bull, no zdá sa, že oni získavajú viac prítlaku v podlahe. Čaká nás veľa práce.”

“Som ako obohraná platňa, chlapcom musím stále hovoriť, že sa potrebujeme vydať týmto smerom. Chcel by som to vidieť tento rok alebo aspoň na budúcoročnom aute,” vyzval svoju stajňu.

Súvisiace články