logo F1online.sk

Marko: Ak si Vettel nenájde miesto vpredu, skončí

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2020

Konzultant Red Bullu Racing pre motoršport Helmut Marko si nemyslí, že by mal Sebastian Vettel veľkú chuť zamieriť do slabšieho tímu a pomôcť mu dostať sa dopredu. Nemec už predsa len nie je najmladší a po štyroch tituloch už menej ako víťazstvo v šampionáte nemôže vnímať ako mimoriadny úspech. Aj preto podľa Marka reálne hrozí, že Vettel zavesí prilbu na klinec.

Vettel strácal podporu Scuderie postupne, a to od minulej sezóny, keď mu začal robiť vrásky na čele mladý Leclerc. Aj preto došlo k rozviazaniu spolupráce medzi ním a najúspešnejším tímom histórie Formuly 1.

“Nanešťastie preňho sú teraz všetky miesta v top tímoch obsadené,” povedal Helmut Marko pre ORF. “Ak nebude mať žiadnu perspektívu dostať sa do tímu, ktorý by sa v strednodobom horizonte prepracoval na čelo — do dvoch rokov —, tak si myslím, že nezamieri do tímu stredu poľa, ale skončí.”

Možnosť Heppenheimčanovho príchodu do Mercedesu tu stále existuje, aj keď Toto Wolff sa vyjadril, že najskôr sa treba postarať o tých pilotov, ktorí majú s Mercedesom platné zmluvy. Viedenčan špeciálne zdôraznil meno Georga Russella. Helmut Marko, vedúca pozícia tímu, ktorý si zakladá na pestovaní svojich vlastných talentov, sa po týchto slovách len pousmial.

“Je smiešne, že Toto hovorí o tom, ako sa musia postarať o juniorov, pretože doteraz sa do ich prvého tímu ešte žiaden z nich nedostal. Samozrejme, že stať by sa to mohlo, ale zatiaľ sme to nevideli,” komentuje Marko.

Do popredia sa postupne dostáva aj ďalšia veľká téma: začiatok sezóny 2020 sa podľa všetkého uskutoční v rakúskom Spielbergu. Úrady zatiaľ povolili len preteky bez prítomnosti divákov, no situácia s vírusom sa vyvíja tak dobre, že Helmut Marko vidí v tomto smere priestor aj na isté úľavy. Vedenie pretekov malo už vo štvrtok kontaktovať rakúske ministerstvo zdravotníctva ohľadom aspoň čiastočného otvorenia brán okruhu fanúšikom. Na odpoveď zatiaľ čaká, mnohé sa bude vyvíjať od čísel nových nakazených.

Prítomnosť divákov by určite pomohla organizátorom pretekov, ale aj Formule 1 ako celku. Formula 1 by časť peňazí ušetrila, keďže peniaze od fanúšikov by aspoň čiastočne vykryli straty okruhov, a tie by nepotrebovali také veľké úľavy z poplatkov od Liberty Media. Otázne je, koľko divákov by mohlo na okruhy zamieriť?

V každom prípade prvoradé je uskutočnenie čo najväčšieho množstva veľkých cien, bez ohľadu na divákov, aby tímom pritiekli peniaze z vysielacích práv. “Ak by sme v šampionáte nemali dostatok pretekov, tímy by prišli o 20 až 50 miliónov. Niektoré stajne by sa tak mohli dostať do vážnych finančných problémov,” dodal Marko.

Súvisiace články