logo F1online.sk

F1 uvažuje nad opätovnou zmenou šprintového formátu a zavedením „Grand Slamu“

Po štarte VC Rakúska 2023 – šprint, Max Verstappen
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 7. 2023

Či už ste obhajcami šprintérskych víkendov alebo nie, vedzte, že ich počet zostane v nasledujúcej sezóne nezmenený. Pravdepodobne sa však opätovne upraví ich formát a nielen to. Vedenie súťaže uvažuje aj nad zavedením tzv. „Grand Slamu“, ktorý sa od toho nám známeho bude čiastočne líšiť.

Väčšina fanúšikov kráľovnej motoršportu sa stotožňuje s tým, že šprinty súťažné víkendy o čosi spestrili. Je preto trochu prekvapujúce, že ich v nadchádzajúcom ročníku neuvidíme častejšie, než na každej štvrtej veľkej cene.

Zmenou, nad ktorou Formula 1 uvažuje, je pozmenenie šprintérskeho formátu. Doteraz platilo, že kvalifikácia na nedeľné preteky sa uskutočnila v piatok poobede, zatiaľ čo v sobotu dopoludnia bol na programe šprintový rozstrel a popoludní samotný šprint.

Ak by prešiel nový návrh, tak by sa v piatok po novom konal šprintový rozstrel. Následne by sme si v sobotu predpoludním privstali na šprint, ktorý by v ten istý deň o pár hodín neskôr doplnila klasická kvalifikácia. Nedeľný harmonogram by zostal nezmenený a pozostával by výlučne z pretekov.

To však zďaleka nie je všetko. Šéf „efjednotky“ Stefano Domenicali sa pohráva s myšlienkou zaviesť tzv. „Grand Slam“. Ten súčasný, “neoficiálny”, za ktorý nedostáva jazdec žiadne ocenenie, sa udeľuje za víťazstvo v kvalifikácii, triumf v pretekoch, za najrýchlejšie kolo pretekov a len za predpokladu, že pilot vyhrá v nedeľu systémom štart-cieľ.

Za nový „Grand Slam“ by pretekár obdržal pravdepodobne akúsi trofej, pričom by ho mohol získať iba počas šprintérskeho víkendu – a to z toho dôvodu, že by sa udeľoval víťazovi klasických aj šprintových pretekov a oboch kvalifikácií.

„Na stole je návrh, ktorým by sa zaviedol tzv. [nový] ´Grand Slam´, v súlade s koncepciou toho pôvodného,“ vysvetlil Stefano Domenicali v rozhovore pre Motorsport.com. „Jazdci, ktorí ovládnu obe víkendové kvalifikácie a preteky, by mali byť ocenení niečím navyše, čo by vystihovalo športový úspech, ktorý dosiahli.“

Nič však zatiaľ nie je potvrdené. Komisia F1 bude najbližšie zasadať počas víkendu v Belgicku, a tak si na konečný verdikt ešte nejaký ten piatok počkáme.

Súvisiace články