logo F1online.sk

Pérez opäť sklamal. Nemáme zaňho náhradu, hovorí Marko

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2023

Max Verstappen sa piatykrát teší z pole position, Sergio Pérez piatykrát hľadá odpovede na otázku, prečo sa nedostal do Q3. Keby Max Verstappen Red Bullu nevyhral Pohár konštruktérov aj sám, z Mexičana by už boli v tábore červených býkov zúfalí. Aj Helmut Marko vidí, ako sa Pérez trápi, no priznáva, že zaňho teraz nemá náhradu.

Sergio Pérez sa počas Q1 nedokázal výraznejšie zlepšiť. Neustále sa pohyboval v druhej desiatke a neraz spadol až na najnižšie pozície. V závere mu však pomohlo vypadnutie Kevina Magnussena, po ktorom mohol v pokoji prezuť na čerstvé softy a pokúsiť sa zajazdiť postupový čas.

To sa mu spočiatku podarilo a ocitol sa na prvom mieste, ale takmer všetci jeho súperi boli od neho rýchlejší. Sergio Pérez to pripisuje chladným pneumatikám, s ktorými čakal na konci boxov už vyše päť minút pred reštartom.

“Hrozná, no hrozná kvalifikácia. Červená vlajka trvala oveľa dlhšie, než sme spočiatku čakali. Preto sme na konci boxov stáli veľmi dlho. Bolo to trochu nešťastné,” chytal sa za hlavu Sergio Pérez. “Potom sa nám nepodarilo dostatočne zohriať pneumatiky.”

“Je to veľmi frustrujúce, pretože sme mali dobrý piatok. Mali sme rýchlosť, ale zaplatili sme za to,” povzdychol si pretekár z Guadalajary už niekoľkýkrát v tomto roku. Opäť sa jazdilo v premenlivých podmienkach a opäť mal v monoposte vážne problémy.

Tento trend už priznáva aj samotný Pérez. “V poslednom období sa v takýchto podmienkach s monopostom trápim. Keď zavládnu podobné podmienky, moje problémy s monopostom sa dostanú do popredia. Spoločne to budeme musieť pochopiť. Dúfam, že tomu prídeme na koreň.”

V nedeľu by malo byť sucho, čo pilotom obyčajne nevyhovuje, ak štartujú ďaleko za očakávaniami. Pérezovi však pri jeho problémoch a rýchlosti auta pomôžu skôr nudné preteky. V Silverstone sa dá predbiehať. “Áno [verím v suché preteky]. V piatok sme mali veľmi dobrú rýchlosť. Dúfam, že sa nám ju podarí nájsť.”

Čo hovoria na Péreza v Red Bulle? Helmut Marko to pred mikrofónom nemeckej Sky povedal otvorene: “Pérez má isté slabiny. Ak jedno auto skončí na pole position a druhé ani nepostúpi z Q1, tak je to neodškriepiteľné. Momentálne však nemáme k dispozícii žiadnu adekvátnu náhradu.”

Pod de Vriesom sa trasie stolička, prečo nie aj pod Mexičanom? “V pretekoch podáva dobré výkony na rozdiel od Nycka de Vriesa. Pérezovou slabinou sú kvalifikácie. Musí to dostať pod kontrolu,” uviedol s dodatkom, že zatiaľ “netreba zasahovať”.