logo F1online.sk

Marko: Carlos mal skrátka smolu, že narazil na Maxa

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2020

Carlos Sainz o sebe môže s hrdosťou povedať, že vo svojej kariére čelil príkoriam a uspel. Až počas anabázy v McLarene konečne zistil, aké to je, keď má pilot zaistenú dlhodobú budúcnosť. Na upäté roky v Toro Rosso zakaždým len na ročnú zmluvu už môže zabudnúť. Vo vrecku totiž má dvojročný kontrakt s Ferrari.

K ľuďom, ktorí Sainza poznajú veľmi dobre, patrí aj poradca Red Bullu Helmut Marko. Rodák z Madridu bol členom juniorského tímu od roku 2010 a v F1 začínal vo farbách Toro Rosso. Tam strávil až nezvyčajne dlhý čas, takmer celé tri sezóny, aby napokon skrz Renault a McLaren podpísal dvojročnú zmluvu s Ferrari.

„Tak v prvom rade treba povedať, že Carlos je skvelý chalan,“ vyhlásil Helmut Marko pre La Gazzetta dello Sport, na ktorý odkazuje portál Grandpx.news. „Je rýchly a chytrý. V začiatkoch svojej kariéry mal skrátka smolu, že prišiel v rovnakom čase, ako Max. Som však presvedčený, že pre Ferrari bude prospešný.“

„Ak chce vyhrať nejaké preteky, bude sa musieť naučiť, ako prekonávať ťažkosti. Jednou z nich je súboj s tímovým kolegom Charlesom Leclercom.“

Carlos patril do kádra Red Bullu dlhé roky, veľakrát sa hovorilo aj o jeho povýšení do hlavného tímu, no reálne k tomu nikdy nedošlo. Tím s ním podpísal zakaždým len ročnú zmluvu a neustále čelil ľubovôli svojich šéfov. Ku koncu jeho anabázy v Toro Rosso už mali byť jazdcove vzťahy s Red Bullom i Helmutom Markom veľmi naštrbené.

„Prečo sme nesiahli po Carlosovi? Pretože máme Maxa. Razíme politiku, podľa ktorej máme v tíme najlepšieho možného pilota s kvalitným tímovým kolegom,“ vyhlásil Marko.

Ten zároveň opäť zopakoval, že Red Bull o Sebastiana Vettela záujem nemá, aj keď so svojim šampiónom naďalej komunikuje. „Sme v kontakte minimálne raz za mesiac. Je to talentovaný a veľmi úspešný pilot. Bude pokračovať v kariére? To neviem. Rozhodnutie je len na ňom.“

„Nanešťastie preňho sú všetky miesta v top tímoch obsadené. Ak preňho v strednodobom horizonte, povedzme v období dvoch rokov, nebude miesto v poprednom tíme, nemyslím, že sa upíše stajni stredu poľa. V takom prípade podľa mňa skončí,“ uzavrel Marko.