logo F1online.sk

F1 zverejnila kalendár pre rok 2024, čaká nás 24 pretekov! Kde sa bude pretekať už v sobotu?

Po štarte VC Rakúska 2023 – Max Verstappen
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 7. 2023

Očakávané sa stalo skutočnosťou. V budúcom roku sa uskutoční maximálny povolený počet veľkých cien, a teda 24 pretekov. Sezóna sa započne 2. marca a zavŕši 8. decembra. Do kalendára sa vráti Veľká cena Číny, v Bahrajne a v Saudskej Arábii sa bude pretekať v sobotu.

V nasledujúcom roku zavítame až do dvadsiatich štyroch destinácií. Preteky, ktoré sú si geograficky blízke, sa budú, až na určité výnimky, konať v slede za sebou. Zníži sa tým logistická záťaž a po rokoch sa tak konečne nebudeme nezmyselne presúvať z jedného kontinentu na druhý len pre jedno či dve podujatia.

Veľká cena Japonska sa tak nebude konať na jeseň, ako býva zvykom, ale na jar, keď sa de facto vymení s pretekmi v Baku. Brazília sa uskutoční o čosi skôr, než obvykle, jej miesto zastúpi blízkovýchodný Katar.

Úvodné preteky v Bahrajne a Saudskej Arábii sa premiérovo uskutočnia v sobotu, s cieľom prispôsobiť sa moslimskému ramadánu.

Šéfa Formuly 1 Stefana Domenicaliho teší, že vedeniu súťaže sa podarilo splniť to, voči čomu sa vopred zaviazalo – zostaviť logisticky logickejší a teda aj udržateľnejší kalendár.

„S potešením oznamujem, že v budúcom roku bude kalendár pozostávať z dvadsiatich štyroch pretekov, ktoré sa postarajú o vzrušujúcu sezónu pre všetkých našich fanúšikov na celom svete,“ uviedol 58-ročný Talian. „O Formulu 1 je neustály záujem a dopyt po nej je obrovský. Verím, že tento kalendár nastolí správnu rovnováhu medzi tradičnými pretekmi a tými novými.“

„Chcem poďakovať všetkým organizátorom a ich partnerom za ich podporu a úsilie dosiahnuť tento skvelý plán. Naša cesta k udržateľnejšiemu kalendáru bude v nasledujúcich rokoch pokračovať, keďže v rámci nášho záväzku Net Zero 2030 ďalej zefektívňujeme operácie. V roku 2023 nás čaká množstvo pretekov, vrátane premiérovej Veľkej ceny Las Vegas. Budúci ročník však bude ešte zábavnejší, naši fanúšikovia sa majú na čo tešiť,“ doplnil Domenicali.

Súvisiace články