logo F1online.skF1online.sk

Alpine predal 24-percentný podiel v tíme, spolumajiteľmi sa stali aj hollywoodske hviezdy

Alpine, ilustračné
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 6. 2023

Alpine už nie je stopercentným vlastníkom svojho pretekárskeho tímu. Francúzska automobilka Renault, ktorej výrobca exkluzívnych automobilov patrí, v pondelok oznámila predaj 24-percentného podielu v stajni investičnej skupine skladajúcej sa z troch rôznych investičných skupín Otro Capital, RedBird Capital Partner a Maximum Effort Investments. Za podiel zinkasuje tím 200 miliónov eur.

O odpredaji podielu v stajni sa špekulovalo už niekoľko týždňov. Pôvodne sa hovorilo o záujme amerického obchodníka s automobilmi AutoNation, ale to sa nakoniec nestalo. Uspeli nakoniec skupiny investorov, ktoré športoví fanúšikovia dobre poznajú.

Americká investičná skupina RedBird vlastní nemalý podiel vo Fenway Sports Group, ktorá je majiteľom bejzbalového klubu Boston Red Sox a futbalového FC Liverpool. Vlastní aj podiely vo futbalových kluboch AC Miláno a FC Toulouse.

Maximum Effort Investment je zas známy tým, že ho vedú hollywoodske hviezdy Ryan Reynolds a Rob McElhenney. Nedávno sa napríklad neúspešne pokúšali o kúpu hokejového klubu Ottawa Senators. Spoluzakladateľ Otro Capital Alec Scheiner sa zas stane členom predstavenstva Alpinu.

Investičná skupina prinesie tímu 200 miliónov eur, aby pomohla jeho „rastu a športovým ambíciám“, čo stajňa z Enstone veľmi potrebuje. Tím sa zároveň pochválil, že celková hodnota stajne Alpine Racing Ltd bola odhadnutá na sumu „okolo 900 miliónov dolárov“. Zdôraznil pritom, že investícia sa týka len tímu F1 so sídlom v Enstone, nie jeho motorárne vo Viry-Châtillon.

„Toto spojenie je dôležitým krokom na zvýšenie našej výkonnosti vo všetkých oblastiach. Po prvé, Otro Capital, RedBird Capital Partners a Maximum Effort Investments sú medzinárodní hráči s bohatými skúsenosťami v športovom odvetví a prinesú nám svoje odborné znalosti na posilnenie našej mediálnej a marketingovej stratégie, ktorá je nevyhnutná na podporu našej športovej výkonnosti v dlhodobom horizonte. Po druhé, dodatočné príjmy budú reinvestované do tímu s cieľom ďalej urýchliť náš plán Mountain Climber, ktorého cieľom je dobehnúť špičkové tímy a ich najmodernejšie zariadenia a vybavenie,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Alpine Laurent Rossi.

Súvisiace články

Diskusia