logo F1online.sk

Vasseur: Potvrdilo sa, že ideme správnym smerom

Piero Ferrari a Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková19. 6. 2023

Ferrari sa v Montreale po katastrofálnej kvalifikácii ukázalo v pretekoch v dobrom svetle. Piloti Scuderie síce štartovali až zo stredu poľa, podarilo sa im však úspešne minimalizovať škody, keď skončili na štvrtom a piatom mieste. Pretekové tempo konečne vyzeralo nádejne, s čím je spokojný aj šéf stajne Frédéric Vasseur. Ten zároveň vyzdvihol výkon svojich pilotov, ako aj vydarenú stratégiu tímu.

Sobotňajšia kvalifikácia, ktorá sa konala za premenlivých podmienok, Ferrari absolútne nevyšla. Pri Charlesovi Leclercovi zlyhala najmä stratégia tímu a Carlos Sainz dostal penalizáciu v podobe straty troch miest za zablokovanie Pierra Gaslyho.

Výsledkom bolo, že piloti „červených“ v nedeľu štartovali až z desiatej a jedenástej priečky, ich úlohou bolo teda predierať sa dopredu. Našťastie sa potvrdili pretekové simulácie z piatkového tréningu, v ktorých tempo Ferrari vyzeralo veľmi slušne. Piloti Scuderie tak napokon skončili hneď pod pódiom, čo vzhľadom na ich štartovaciu pozíciu možno hodnotiť pozitívne.

Priebeh podujatia a výkon svojho tímu potešil aj samotného Vasseura. „Dnešok bol dobrý, boli to dobré preteky. Potvrdilo sa, že ideme správnym smerom. Už v piatok sme videli, že máme dobré pretekové tempo. Včera však bolo všetko oveľa ťažšie aj kvôli komplikovaným podmienkam.“

Štartovali sme až z desiateho a jedenásteho miesta, čo bolo frustrujúce. Po štarte sme sa však posúvali dopredu a ukázali sme aj dobrú rýchlosť. Stratégia bola tiež dobrá. Keď bol na trati safety car, rozhodli sme sa obe autá nepovolať do boxov, aby sme mohli jazdiť niekoľko kôl v čistom vzduchu a tlačiť na to. Piloti odviedli dobrú prácu. Mali sebadôveru a tlačili na to počas celých pretekov,“ povedal šéf Ferrari.

Vasseur si však zároveň uvedomuje starú známu pravdu, že jedna lastovička leto nerobí. „Vždy je dobré mať konzistentné preteky. Bolo pozoruhodné, že v posledných tridsiatich kolách sme mali tempo na úrovni Hamiltona a Alonsa. Úprimne, to je podľa mňa veľký krok vpred. Krok po kroku sa zlepšujeme. Niektoré veci sme pochopili, ale musíme počkať, či sa nám to potvrdí na ďalších tratiach, pretože Montreal je špecifický okruh.“

„Teraz sa musíme sústrediť na ďalšie veľké ceny. V Rakúsku prinesieme niekoľko ďalších vylepšení a pokúsime sa o bezchybný víkend. Dúfame, že aj na tejto trati budeme mať formu a dosiahneme ešte lepší výsledok než tu v Kanade,“ nádeja sa Francúz.

Práve v Rakúsku zaznamenala talianska stajňa minulý rok svoje posledné víťazstvo, pričom v tejto sezóne má na konte len jedno pódium.

Šéf Scuderie nepochybuje o tom, že receptom na úspech je podanie stopercentného výkonu. „Nechcem hovoriť o tom, či je Ferrari pripravené vyhrať nejaké preteky. Teraz sa sústredím len na tím. Vieme, že ak chceme dosiahnuť skvelý výsledok, musíme mať perfektný víkend. Vtedy treba urobiť veľmi dobrý výsledok v kvalifikácii aj v pretekoch. V Rakúsku budeme mať rovno dva pokusy, pretože sa tam uskutoční aj šprint. Som optimista.“