logo F1online.sk

Príbeh jednej prilby. Leclerc musel počkať s poctou Gillesovi Villeneuvovi

Charles Leclerc s vdovou a sestrou Gillesa Villeneuva
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2023

Snaha poctiť si jednu z najväčších legiend Ferrari na okruhu, ktorý nesie jeho meno, sa nakoniec ukázala ako zložitejšia. Keď sa Charles Leclerc pred štartom kanadského víkendu popýšil špeciálnou helmou inšpirovanou jednou z najpopulárnejších osobností celej Formuly 1 Gillesom Villeneuvom, narazil na nečakaný odpor jeho syna Jacquesa. Drobnú kontroverziu nakoniec ukončila Gillesova sestra Melanie.

Leclerc sa špeciálnym dizajnom prilby pre Veľkú cenu Kanady pochválil v piatok na sociálnych sieťach. Na hlave ju mal aj počas prvého voľného tréningu, v ktorom sa prakticky nejazdilo. Pozostalým po Gillesovi o tom však nepovedal a nepožiadal ani o povolenie použiť takúto farebnú schému.

Aj keď to malo byť vnímané ako pocta veľkému pretekárovi, narazila na nečakaný odpor. Nielenže je dizajn prilby chránený ochrannou známkou, ale Leclerc narazil aj na odpor Gillesovho syna Jacquesa, ktorý je v kanadskom padoku prítomný ako televízny expert.

„Bolo to veľké prekvapenie, keď sme v piatok videli tú prilbu, pretože rodinu v tejto súvislosti nikto nekontaktoval,“ povedal Jacques. „Na starosti to majú primárne moja mama a sestra, ale bol to veľký šok.“

„Keď prišiel Lewis Hamilton so špeciálnou prilbou inšpirovanou Ayrtonom Sennom, rodina do toho bola zapojená, pretože takto sa to má robiť.“

„Potom som sa o tom rozprával s Charlesom, ktorý mi povedal: ‚Ach, prepáč, nepomyslel som na to.‘ Porozprával sa o tom s mojou sestrou a zdá sa, že teraz je všetko v poriadku. Ide len o to, ako sa to má správne robiť s ľuďmi, ktorých sa to týka. To je všetko. Prebehlo to totiž bez toho, aby nám dali vedieť,“ povedal Villeneuve mladší.

Z právneho hľadiska to môže vyvolať niekoľko problémov. Po prvé, využívať niečiu ochrannú známku bez povolenia nie je dovolené. Po druhé, Leclerc má na svojej prilbe logá, ktorých firmy dostávajú pozornosť využívajúc dizajn bez povolenia držiteľa ochrannej známky.

„Ľudia si neuvedomujú, že musíte myslieť na ochrannú známku. Ak si vezmete značku a jednoducho ju prepojíte s čímkoľvek, budete mať na krku ich právnikov. Toto je, samozrejme, trochu iné. Máte tu obrázok prilby môjho otca so sponzormi, ktorí tam nemajú čo robiť. Z právneho hľadiska je to trochu šedá zóna. Preto by ste to mali vždy najprv prediskutovať, aby ste urobili všetko správne. Myslím si, že nakoniec sa všetko vyjasnilo,“ povedal Villeneuve.

Napokon všetko skončilo s úsmevom. V sobotnej kvalifikácii sa Leclerc vrátil k tejto špeciálnej prilbe po tom, čo si do motorhomu Ferrari pozval vdovu po Gillesovi Joann a jeho sestru Melanie, ktorá je zároveň správkyňou jeho pozostalosti. Po krátkom a úsmevnom rozhovore mohol Leclerc nasadiť do kvalifikácie špeciálnu helmu a vzdať poctu jednému zo svojich hrdinov.

„Charles bol veľmi milý. Nemáme žiadne námietky a podľa nás je to pekná pocta,“ povedal Gillesova sestra Melanie.

Súvisiace články