logo F1online.sk

Je Pérez v ohrození? Možno, ale je tiež veľmi dobrá dvojka, hovorí Herbert

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 6. 2023

Ako hodnotiť výkony a výsledky Sergia Péreza? Nuž, keď si odmyslíme jeho reči o titulových ambíciách, tak si v skutočnosti počína veľmi dobre. Ako kedysi povedal Michael Schumacher, jazdecký titul môže vyhrať len jeden, takže pokým Pérez zbiera dostatok bodov na udržanie celkového prvého miesta v Pohári konštruktérov, nemajú v Red Bulle dôvod na nespokojnosť. Aj bývalý pilot Johnny Herbert pripomína, že ako dvojka sa Pérez k Verstappenovi hodí.

Mexičanove chyby a nevýrazné výkony v ostatných týždňoch opäť upriamili pozornosť na jeho ďalšiu budúcnosť. Je zrejmé, že najväčšie hviezdy by viac ako ochotne naskočili do Red Bullu a zmerali si sily s Maxom Verstappenom, ale otázkou je, či tím niečo také vôbec potrebuje.

„Vo vnútri garáže bude vždy dochádzať k určitému favorizovaniu jedného pretekára, pretože viete, že jeden z nich bude konzistentne dodávať výsledky,“ povedal bývalý pilot Johnny Herbert v rozhovore pre OLBG.

„Ako Sergio na začiatku sezóny ukazoval, že je viac ako schopný pomerať sa s Maxom, tak v neskoršej fáze toho už nebol schopný. Piloti ako Schumacher, Senna, Mansell, Häkkinen boli schopní každý víkend dostať zo svojho auta to najlepšie.“

„Reálne môže byť Pérezove miesto v ohrození, ale zároveň je veľmi dobrou tímovou dvojkou. Keď má svoj deň, dokáže vyhrávať, ale Red Bullu stačí aj druhé alebo tretie miesto, aby si zaistili víťazstvo v Pohári konštruktérov, ktoré je veľmi dôležité,“ hovorí Herbert.

Ak by sa však Red Bull predsa len rozhodol siahnuť po zmene, podľa Johnnyho existuje niekoľko kandidátov, ktorí sa o Checove miesto radi pobijú a hlavne v Británii dlhodobo spájajú s Red Bullom Landa Norrisa.

„Ak chcete lepšiu konkurenciu pre Verstappena, potrebujete buď Russella, alebo Hamiltona, alebo Charlesa Leclerca, alebo možno Landa Norrisa,“ hovorí Herbert.

„Lando má s McLarenom dlhodobú zmluvu a neviem, či má v nej aj nejakú výstupnú klauzulu, ktorá mu umožní odísť z tímu. Myslím si, že pre Red Bull by to bol dobrý krok. Pre tím by to bolo pozitívne a podľa mňa je viac ako schopný sa s touto pozíciou vysporiadať,“ dodal trojnásobný víťaz veľkých cien.