logo F1online.sk

Häkkinenova odvážna predpoveď: McLaren do dvoch mesiacov zaútočí na Red Bull

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala15. 6. 2023

Ktorý tím sa stane vykupiteľom súčasnej Formuly 1? Kto dokáže zastaviť hegemóniu Red Bullu Racing? Mika Häkkinen verí svojmu bývalému tímu McLarenu. Tvrdí, že do dvoch mesiacov by sme mohli na trati vidieť súboje medzi červenými býkmi a jazdcami z Wokingu.

McLaren mal žalostný vstup do sezóny, za ktorý prišiel o hlavu aj bývalý technický riaditeľ James Key. Monopost MCL60 síce má svetlé momenty, ale rýchlostne sa pohybuje prinajmenšom na hranici prvej desiatky. Navyše v šampionáte má len sedemnásť bodov, za ktoré mu patrí šiesta priečka.

Na druhej strane Red Bull totálne opantal súčasnú efjednotku a je ťažké si predstaviť, že ho niekto dokáže zosadiť z trónu. Mika Häkkinen vo svojej analýze pre Unibet vyhlásil, že ho nadvláda rakúskej stajne vôbec nezaskočila.

“Ak sa pozriem späť do histórie a na menoslov ľudí, ktorí v Red Bulle pracujú, tak ma to ani trochu neprekvapuje,” vyhlásil Mika Häkkinen vo svojom hodnotení prvej tretiny ročníka. “Mal som jedinú otázku: Dokáže Red Bull dostať svoju pohonnú jednotku na takú istú úroveň ako Mercedes? Podali extrémne dobrý výkon.”

Mercedes sa teraz topí vo vlastných problémoch. Časy, keď udával tempo, sú už za nami. Podľa majstra sveta z rokov 1998 a 1999 to má do veľkej miery na svedomí aerodynamické oddelenie strieborných šípov. “Nejde vždy len o pohonnú jednotku. Motor je súčasťou šasi. Aston Martin má motor Mercedesu a odvádza úžasnú robotu. Zároveň sa ukazuje, aká je aerodynamika dôležitá pre dobré výsledky.”

A keďže ani Ferrari sa nedokázalo vyhrabať z minuloročných problémov, Red Bull v štartovom poli nemá konkurenciu. Aby ho niekto porazil, musí dosiahnuť najvyšší level dokonalosti.

Häkkinena ohurujú výkony Red Bullu v továrni, na trati aj v boxoch. “Pozrime sa na prácu ich tímu: Napríklad zastávky v boxoch im trvajú dve sekundy. Ostatným tímom trvá prezuť pneumatiky tri alebo štyri sekundy. Red Bull to zvláda za dve. Je vidieť ducha celého tímu, jeho energiu a spoluprácu. Pre ostatných nebude ľahké sa dotiahnuť. Nemyslím si, že sa to tento rok niekomu podarí,” vyhlásil. Jeho slovám sa netreba čudovať. Red Bull má už teraz v šampionáte 135-bodový náskok.

Ale vzápätí doplnil: “Myslím si, že sa dočkáme len jedného prekvapenia, a tým prekvapením bude možný progres McLarenu v najbližších dvoch mesiacoch. Podľa mňa nám pripravia obrovské prekvapenie už len tým, aké rýchle bude ich auto. Oni pravdepodobne dokážu vyzvať Red Bull do boja.”

Disponuje Häkkinen zákulisnými informáciami, o ktoré by sa mohol oprieť? My zatiaľ vieme len o slovách Andreu Stellu, ktorý prezradil, že okolo Rakúska a Veľkej Británie chce McLaren predstaviť rozsiahly balík vylepšení. Stella dokonca hovorí o aute, ktoré bude už napohľad “vyzerať úplne inak”. Nuž, nechajme sa prekvapiť.