logo F1online.sk

Jedným uchom dnu a druhým von: Ako hral Verstappen opäť hluchého

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 6. 2023

Max Verstappen zas a znova nesplnil tímový príkaz. Po tom, čo v Barcelone ovládol kvalifikáciu a jasne smeroval aj za víťazstvom v pretekoch, mu stále nebolo dosť. Škrelo ho, že nie je držiteľom najrýchlejšieho kola a taktiež ho lákala vidina grand slamu. Keďže mal však na konte už tri upozornenia za prekračovanie traťových limitov, po ktorých by nasledovala penalizácia, tím Holanďana vyzval, aby zbytočne neriskoval a len to takpovediac doviezol do cieľa. Samozrejme, dvojnásobný šampión túto požiadavku zrejme „prepočul“, pretože onedlho na to zaznamenal niekoľko fialových sektorov a ako to dopadlo, už všetci veľmi dobre vieme.

Helmut Marko, najväčší Verstappenov fanúšik, sa nad touto neposlušnosťou 25-ročného pretekára iba pousmial.

„Trval na tom, že si pôjde po bod navyše, hoci sme si to nepriali a jeho pneumatiky už neboli také dobré ako pneumatiky Checa,“ vyslovil sa 80-ročný rodák z Grazu pre rakúsku televíziu ORF. „Takéto veci sa k nemu jednoducho nedostanú,“ zasmial sa.

„Mal tri varovania a v takejto situácii sme naozaj nechceli nič riskovať,“ povedal Marko. „Nemôžete sa však na neho za to hnevať.“

Veru tak, veď Red Bull má obrovský náskok a vyzývateľ v boji o titul sa nie a nie objaviť. V Barcelone si síce o niečo polepšil Mercedes, no Markovi táto skutočnosť vrásky na čele rozhodne nerobí.

„Zaznamenali veľký pokrok a zajazdili veľmi dobré časy na kolo,“ pripustil Rakúšan. „Ale pokiaľ sme stále relatívne ďaleko vpredu, tak sme pokojní.“

„Máme náskok dve alebo tri desatiny, a to je dosť veľa.“

Vyzerá to tak, že progres „strieborných šípov“ neznepokojuje ani lídra šampionátu.

„Náš tím bude aj naďalej prinášať aktualizácie a budeme neustále napredovať,“ utrúsil.

Podľa šéfa Mercedesu Tota Wolffa je Red Bull dominantný až natoľko, že by v konečnom dôsledku mohol vyhrať každú jednu veľkú cenu v roku 2023.

„Dúfam však, že sa to nestane, pretože by to nebolo dobré pre F1,“ poznamenal. „Majú ale auto, s ktorým je to možné.“

„Máme najlepších jazdcov, ktorí tomu dokážu čeliť, ale aby sme tomu zabránili, musíme dať najprv do poriadku naše auto,“ dodal Viedenčan.