logo F1online.sk

Kanadu sužujú lesné požiare. Sú preteky v Montreale v ohrození?

Montreal, Kanadská vlajka
© Motorsport Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 6. 2023

Prídeme po Imole aj o Montreal? V stredu sme vás prostredníctvom rýchlych správ informovali o lesných požiaroch, ktoré sužujú quebeckú provinciu, ktorej súčasťou je aj okruh v Montreale. Situácia sa zdá byť vážna, aktívnych má byť stále niečo cez 150 požiarov. Aké sú predikcie? Podarí sa kanadským hasičom nad ohňom zvíťaziť, alebo dôjde k zrušeniu Veľkej ceny Kanady?

O rozsahu požiarov v Kanade sa presvedčili už aj obyvatelia New Yorku. Najväčšie mesto Spojených štátov amerických, ktoré je situované niekoľko stoviek kilometrov južne od Montrealu, pokryl za posledných 48 hodín oranžový smogový opar, akého svedkami na severovýchode USA doposiaľ ešte neboli.

New York zaznamenal najväčšie znečistenie ovzdušia v histórii, pričom obyvatelia metropoly dostali odporúčanie používať respirátory.

Situácia nie je ružová ani v Toronte, ktorého obyvateľov miestne orgány vyzvali, aby sa zdržovali vo svojich obydliach.

V Montreale sa miestne ovzdušie začína už pomaly zlepšovať, no aj naďalej by sme mohli polemizovať o jeho kvalite. Navyše, lesné požiare pretrvávajú aj naďalej.

Nie je k dispozícii žiadny popis.

Veľká cena by však našťastie byť v ohrození nemala. V najbližších siedmich dňoch sa navyše počíta aj s dažďom, ktorý by mal napomôcť živelnú pohromu poraziť.

Optimistický je aj hovorca Formuly 1: „Zo všetkých relevantných strán sme boli ubezpečení, že situácia v Montreale je v súčasnosti iná ako v iných častiach krajiny a na severe USA, riziko zostáva nízke a kvalita ovzdušia v Montreale je dobrá,“ uviedol.

Požiare, ktoré sužujú región Quebecu, sa vyskytujú približne 800 kilometrov severne od Montrealu.

Skoré predpovede na budúci týždeň naznačujú, že smer vetra bude presúvať dym od Montrealu preč, čo by v kombinácii s daždivým počasím malo zabezpečiť, že Veľkej cene Kanady, ktorá je na programe 16. – 18. júna, žiadne bezprostredné riziko hroziť nebude.