logo F1online.sk

Ferrari potrebuje výsledky od oboch svojich jazdcov, nie len jedného, hovorí Hill

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 6. 2023

Ferrari v prebiehajúcom ročníku už tradične zápasí s pneumatikami, ako aj so stratégiou. Navyše, stopercentní nie sú ani Carlos Sainz a Charles Leclerc. Aj keď je vo všeobecnosti za rýchlejšieho a talentovanejšieho jazdca Scuderie považovaný Monačan, v aktuálnej sezóne si zatiaľ lepšie počína Španiel. Pretekárom však chýba konzistentnosť a len sporadicky sa stáva, že majú obaja čisté preteky, čo neušlo ani pozornosti Damona Hilla, majstra sveta z roku 1996.

V Španielsku už po niekoľkýkrát bodoval iba jeden z pilotov Ferrari. Carlos Sainz sa po štarte z druhého miesta prepadol na piate, Charles Leclerc sa po štarte z boxovej uličky prebojoval len na jedenáste.

Tento výsledok vyznieva o to horšie, že Scuderia priniesla do Barcelony balík vylepšení, ktorý sa očividne o zlepšenie nepostaral. Tím z Maranella je aj naďalej štvrtým najsilnejším celkom na štartovom poli, zaostáva tak za Red Bullom, ako aj Mercedesom a Aston Martinom.

Navyše, v prípadoch, keď Ferrari rýchlosť preukazuje, sa jeden z jazdcov pripraví o dobrý výsledok buď jazdeckou chybou, alebo do toho vstúpi iná premenná.

Nehľadá sa však len Ferrari, ale aj ostatné celky. Aston Martin dopláca na podpriemerného Strolla, Mercedes donedávna na nevyspytateľné auto. Jediným tímom, ktorý je bezchybný po všetkých stránkach, je Red Bull.

„Je to svojím spôsobom zábavná sezóna, pretože ten, kto má  na jednom okruhu očividne formu, sa na inom okruhu trápi a zaostáva za svojimi očakávaniami,“ povedal Damon Hill pre Sky Sports F1 Podcast. „Všetci sa škrabú na hlave, až na Red Bull, ktorý podáva výkon na každej jednej trati.“

„Nemôžeme povedať, že rozloženie síl, aké bolo v Barcelone, bude rovnaké aj po zvyšok sezóny,“ poznamenal. „Kanada sa od Barcelony líši, rovnako tak aj Silverstone. Na trati to bude stále rozmanité.“

Hoci je podľa Hilla predvídateľný iba Red Bull, za najnevyspytateľnejšie považuje Ferrari, ktoré sa obvykle môže z určitých príčin spoľahnúť len na jedného zo svojich jazdcov.

„Čo sa týka Ferrari, zatiaľ čo jednému sa darí, druhý sa trápi. Je to, akoby boxovali so zviazanou jednou rukou. Zdá sa, že vždy majú nejaký problém.“

„Zmenili svoje auto, v Španielsku sme videli úplne iné Ferrari. Zmeny, ku ktorým pristúpili, však teraz spochybňujú,“ doplnil Hill.

Súvisiace články