logo F1online.sk

Horner sa renesancie Mercedesu neobáva: Stále máme náskok 23 sekúnd

Christian Horner a Toto Wolff
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2023

Prejav sebadôvery alebo politická korektnosť? Komunikácia s verejnosťou sa v 21. storočí stala vedou a mnohí športovci usilovne pracujú na svojom obraze na verejnosti. Taký Christian Horner však po skončení Veľkej ceny Španielska hodil politickú korektnosť za hlavu. Zlepšený výkon Mercedesu ho príliš neohúril a miesto toho radšej pochválil svoj tím za skvelú prácu.

Nechal si Max Verstappen v nedeľných pretekoch ešte nejakú rezervu? Asi by nedávalo zmysel príliš tlačiť a riskovať nehodu, keď máte pohodlný náskok, napriek tomu Holanďan vyčerpal pri porušovaní traťových limitov všetkých „žolíkov“, čo naznačuje, že sa počas pretekov neflákal.

Slávu mu však trochu ukradol dvojitým pódiom Mercedes. Verejnosť si na Maxa „na bedni“ tak zvykla, že jeho 24-sekundový náskok na Lewisa Hamiltona si takmer nikto nevšímal a všetci hovorili o „renesancii“ Mercedesu. V tomto duchu to však rozhodne nevnímal šéf Red Bullu Christian Horner, ktorý sa Lewisa Hamiltona a Georgea Russella na pódiu príliš nezľakol, ostatne na to ani nemal dôvod.

„Do cieľa pretekov prišli s 23-sekundovou stratou,“ zhodnotil počínanie Mercedesu lakonicky Horner. „Urobili dobrý pokrok, ale aj my máme naplánované nejaké novinky. Oni nasadili veľký balík vylepšení, ale tie máme do ďalšej fázy sezóny nachystané aj my.“

„Majú kvalitný tím a v druhej polovici sezóny nás dostanú pod tlak. Forma jednotlivých tímov sa však mení, pozrite sa napríklad na Landa Norrisa v kvalifikácii, Mercedes bol silný v pretekoch a Ferrari nemalo tempo, aké sme si mysleli. Forma tímov za nami trochu osciluje a je ťažké to predpovedať,“ povedal Horner.

Tomu sa cez víkend dostalo pochvaly aj z trochu nečakanej strany, keď šéf Mercedesu Toto Wolff prehlásil: „Myslím si, že Verstappen je ako v inej lige. Štve ma, že to musím povedať, ale taká je realita.“ Je to síce adresované skôr pilotovi, ale ten je vo Formule 1 plne závislý na kvalite svojho tímu. Keď však niekto v ére prísavného efektu vyhrá 20 z 29 veľkých cien, tak je jasné, že to nie je len o kvalite auta.

„Nevenujem tomu veľkú pozornosť,“ povedal Horner. „Záleží len na celkových výsledkoch a tie vyzerajú celkom dobre.“

„Sedem rokov sme sa snažili dostať do víťaznej pozície a prehrávanie nás bolelo. Pracovali sme veľmi tvrdo a myslím si, že tím ako celok, nielen Max, pracuje na tej najvyššej úrovni. Máme fenomenálne auto a dvoch skvelých jazdcov. Max sa ako jazdec naďalej vyvíja, zdokonaľuje sa a jeho kapacita za volantom je skutočne pôsobivá,“ dodal šéf Red Bullu.

Súvisiace články