logo F1online.sk

Gasly: Nebolo to úmyselné

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 6. 2023

Dokázal sa Alpine skutočne dostať do boja s kvartetom najlepších? Súčasné rozloženie síl na rošte je veľmi náročné zadefinovať, Max Verstappen s prehľadom dominuje a rozostupy medzi druhým a štvrtým tímom v tejto sezóne oscilovali. Možno však čoskoro k tejto trojici budeme musieť pripojiť aj tím Alpine, ktorý v Španielsku zažíval ďalší vydarený víkend, ale len do chvíle, keď komisári za blokovanie súperov v kvalifikácii nenaparili Pierrovi Gaslymu hneď dva tresty.

Francúzsky pretekár si krásne štvrté miesto na štarte dlho neužil. Porovnania s Ferrari či Mercedesom budú musieť taktiež počkať, keďže tím prišiel o veľmi výhodnú pozíciu na štarte nedeľných pretekov. Pôvodne mal Pierre Gasly štartovať zo štvrtého miesta a Esteban Ocon zo siedmeho, ale z toho nakoniec nič nebude, keďže Pierre dostal hneď dva tresty straty troch miest na štarte a do pretekov vyrazí až z desiateho miesta.

„Ak mám byť celkom úprimný, tak som práve vyskočil z auta a ešte som ani nevidel opakované zábery. Snažil som sa len odviesť čo najlepšiu prácu s informáciami, ktoré som mal, takže sa musím dobre pozrieť, čo sa tam stalo,“ povedal Gasly novinárom po kvalifikácii netušiac o svojom ďalšom osude.

„Sme vo veľmi dobrej pozícii a môžeme získať veľa bodov, takže by bolo skutočne bolestivé, keby sme dostali trest, ale pravidlá sú pravidlá. Nech sa stalo čokoľvek, nebolo to úmyselné,“ dodal Gasly.

Nuž, zo záberov to vyzeralo pomerne jednoznačne a keď trestu iba pred týždňom neunikol Charles Leclerc, nezdalo sa pravdepodobné, že sa to podarí Gaslymu. Je to veľká škoda, pretože Alpine bol vo vynikajúcej pozícii pred štartom nedeľných pretekov, ale zo štvrtého a siedmeho miesta je nakoniec šieste a desiate.

Gasly pritom pred týždňom zostal trochu v tieni tímového kolegu Estebana Ocona, teraz si mohol užiť svoju chvíľku slávy on, ale nakoniec si ju neužil.

„Musím povedať, že som sa celý víkend pohrával s nastavením a nebolo to vždy úplne jednoduché, takže sme pred kvalifikáciou skúsili niečo odlišné. Určite som veľmi spokojný so svojím kolom, je z toho štvrté miesto a najlepšia kvalifikácia v roku,“ povedal Gasly krátko pred odchodom do miestnosti komisárov.

„Na Carlosa som stratil menej než desatinu, čo len ukazuje náš progres a zlepšenie. Každý víkend ma najviac zaujíma zlepšenie a vývoj tímu. Očividne sa to pomaly skladá dokopy, s čím som veľmi spokojný,“ dodal Pierre.

Jeho tímový kolega Esteban Ocon po pódiovom úspechu v Monaku zaostal, aj keď nakoniec bude štartovať pred ním. Siedme – a nakoniec šieste – miesto však nie je vôbec zlá východzia pozícia do nedeľných pretekov.

„Bola to dobrá kvalifikácia a dokázali sme z auta pri každom výjazde na trať vyťažiť maximum, teda až na to posledné kolo, čo je škoda, pretože na tom najviac záleží. To posledné kolo nebolo dobré, priľnavosť poklesla a v desiatej zákrute došlo k pretáčavému šmyku, takže som stratil trochu času,“ povedal po skončení kvalifikácie Ocon.

„Škoda, ale stále je to slušný výsledok a dobrá štartovacia pozícia. Myslím si, že v pretekoch môžeme zabojovať,“ dodal Esteban.