logo F1online.sk

GPDA prediskutuje myšlienku bahrajnského oválu, podľa Grosjeana to bude nočná mora

Bahrajn, Sachír
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2020

Na bahrajnskom okruhu Sachir sa v tejto sezóne pôjdu dve veľké ceny. Jedna pod názvom Veľká cena Bahrajnu na tradičnom okruhu, ktorý dobre poznáme z predchádzajúcich ročníkov. Druhú, pod názvom Veľká cena Sachiru odjazdíme na vonkajšej konfigurácii okruhu.

Tá má dĺžku len asi 3,5 kilometra, navyše sú to samé rovinky. Väčšinu trate sa ide na plný plyn a podľa predbežných výpočtov by sa čas pole position mal pohybovať tesne pod úrovňou 54 sekúnd. Čakajú nás teda vysokorýchlostné preteky, ktoré sú vypísané na 87 kôl. S touto myšlienkou sa však okamžite vyrojili aj otázniky.

Niektorí piloti tento nápad ocenili ako veľmi dobrý, no objavili sa aj negatívne hlasy. Po Veľkej cene Belgicka to vyjadril predseda asociácie jazdcov (GPDA) Romain Grosjean. Podľa neho čaká pilotov „nočná mora“, najmä v kvalifikácii pri hľadaní ideálneho miesta, ale tiež v pretekoch kvôli modrým vlajkám. Rodák z Ženevy dostal v Monze od novinárov otázku, či to už stihol prediskutovať aj s ďalšími dvoma členmi GPDA, Sebastianom VettelomAlexom Wurzom.

„So Sebastianom áno. Nebudem vám ukazovať, akým emotikonom na to zareagoval,“ hovorí Grosjean. „S Alexom som sa ešte nebavil, nebol skrátka čas. Ja som len povedal svoj názor o myšlienke jazdiť na vonkajšom okruhu, nie každý ho privítal.“

„Určite to ešte prediskutujeme, no ak nasledujú tri pretekárske víkendy po sebe, tak na to skrátka nie je čas. Povedal som len čo si myslím, podľa mňa to tam bude zložité. Zistíme to, až keď tam budeme jazdiť.“

Zdá sa, že medzi pilotmi nepanuje jednoznačná zhoda. Niektorým sa to páči, iným nie. No otázka „vonkajšieho oválu“ ešte asi bude na stole. Prišli aj názory, ktoré s Romainom nesúhlasia.

„Je to veľmi rýchly okruh, čakajú nás kolá s časmi okolo 55 sekúnd, čo je pre nás niečo nové,“ povedal Esteban Ocon. „Podľa mňa to bude skvelé, pri tých rovinkách to bude pravdepodobne najväčšia bitka, akú sme vo Formule 1 za posledné roky mali.“

„Väčšina áut sa bude spoliehať na slipstream a budeme pretekať až po šachovnicovú vlajku. Podľa mňa to bude cool,“ dodal Ocon.

Súvisiace články