logo F1online.sk

Mali by sa strachovať? Alpine chystá v Španielsku útok na Mercedes a Ferrari

Esteban Ocon
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 5. 2023

Vybrať sa s bubnom na zajace je už tradičná „špecialitka“ tímu Alpine. Francúzsky celok má za sebou veľmi úspešný víkend v Monaku a dúfa, že je na ceste nahor. Aj keď jedna lastovička leto nerobí, tešia sa v Alpine na španielske podujatie, pretože veria v ďalší veľmi kvalitný výsledok.

Monako nemalo monopostu A523 zvlášť vyhovovať, napriek tomu tam Esteban Ocon dokázal poraziť Ferrari a Mercedesy. Na tieto dva tímy si Francúzi brúsia zuby aj v Španielsku, pretože papierovo by tam malo byť ich auto minimálne také konkurencieschopné ako v Monte Carle.

„Viac-menej rovnako ako v Monaku,“ odpovedal športový riaditeľ Alpinu Alan Permane na otázku, aký konkurencieschopný bude jeho tím v Monaku. „Toto auto nemalo podať v Monte Carle svoj najlepší výkon. V Imole sme mali nasadiť vylepšenia, potom sme ďalšie priviezli sem a auto fungovalo dobre.“

„Nepochybne očakávam, že na ďalších pretekoch budeme pred Mercedesom a na úrovni Ferrari. Myslím si, že Max Verstappen je príliš ďaleko a ak má svoj deň, platí to aj o Checovi. Poraziť Fernanda bude veľmi náročné, ale nevidím dôvod, prečo by sme sa nemohli porovnávať s Mercedesom a Ferrari; rovnako ako v Miami.“

„V Amerike boli rýchlejší než my, ale v pretekoch sme sa ich dokázali držať,“ dodal Permane.

Pre Alpine je optimizmus typický. Podobne tomu bolo aj v Baku, keď tím nasadzoval dôležité vylepšenia, ale víkend skončil absolútnou katastrofou. Stajňa z Enstone rozhodne neočakávala pódium v Monaku, ale teraz očakáva vyrovnaný boj s Mercedesom a Ferrari.

„Úprimne, nečakali sme to. Posledný pomalý okruh s pomalými zákrutami – Baku – bol pre nás nočnou morou. Nechceli sme dopustiť opakovanie tohto príbehu, ale vedeli sme, že máme slušné auto,“ hovorí Permane.

„V Melbourne mal monopost výkonnosť, pomerne dobre fungoval v Džidde a fungoval aj v Miami, takže sme vedeli, že máme šancu. Neočakávali sme pódium, ale po kvalifikácii sme ho rozhodne chceli,“ dodal.